Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/256418
Title: Крахмалы различного происхождения как основа съедобной упаковки
Authors: Савицкая, Т. А.
Гриншпан, Д. Д.
Кимленко, И. М.
Макаревич, С. Е.
Тран Дай Лам
Фам Тхи Лан
Keywords: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия
Issue Date: 2020
Publisher: Минск : Красико-принт
Citation: Свиридовские чтения : сб. ст. / редкол.: О. А. Ивашкевич (пред.) [и др.]. – Минск : Красико-принт, 2020. – Вып. 16. – С. 123-136.
Abstract: Получены пленки на основе пищевых полимеров: картофельного и тапиокового крахмалов, дополнительно содержащие альгинат натрия для улучшения механических свойств. Исследованы реологические свойства 7 % растворов при соотношении крахмал : альгинат натрия = 90 : 10 (масс. %) в интервале температур 30-60 °C. Экспериментальные реологические параметры апроксимированы моделями Оствальда—де-Вила, Гершеля—Балкли, Бингама и Кэссона. Расчет коэффициентов реологических уравнений и энергии активации вязкого течения показал, что наибольшие отклонения от ньютоновского поведения демонстрируют растворы на основе картофельного крахмала. Полученные из них пленки имеют более высокую механическую прочность, а пленки на основе тапиокового крахмала характеризуются высокими значениями относительного удлинения. Термический анализ пленок свидетельствует о кинетической совместимости обоих крахмалов с альгинатом натрия, что важно для создания упаковочных материалов с однородным распределением компонентов
Abstract (in another language): The films based on edible polymers such as potato and tapioca starches additionally containing sodium alginate for improving mechanical properties were obtained. The rheological properties of 7 % solutions with polymer: sodium alginate ratio = 90:10 wt. % in the temperature range of 30-50 °C were investigated. The experimentral rheological parameters are approximated by the Ostwald-de Waele, Herschel-Bulkley, Bingham and Casson models. Calculation of the rhelogical equations coefficients and the viscous flow activation energy demonstrated the largest deviations from Newtonian behavior for potato starch solutions. The composite films derived from these solutions have higher mechanical strength and the tapioca starch-based films have high elongation. The thermal analysis of the films indicates the kinetic compatibility of both starches with sodium alginate that is important for creating packaging materials with uniform components distribution
URI: https://elib.bsu.by/handle/123456789/256418
ISBN: 978-985-405-939-6
Appears in Collections:2020. Свиридовские чтения. Выпуск 16

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
123-136.pdf664,23 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.