Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/4214
Title: Синтез и свойства сульфоэфиров карбоксикрахмала
Authors: Бутрим, С. М.
Бильдюкевич, Т. Д.
Бутрим, Н. С.
Юркштович, Т. Л.
Капуцкий, Ф. Н.
Keywords: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия
Issue Date: Oct-2010
Publisher: БГУ
Citation: Вестник Белорусского государственного университета. Сер. 2, Химия. Биология. География. - 2010. - N 3. - С. 18-23.
Abstract: Chemical modification of potato carboxystarch in the sodium pyrosulfate – dimethyl sulfoxide system was studied with the aim of preparing water-soluble highly substituted sulfate esters. The dependence of the degree substitution of sulfate groups on the reaction conditions was studied in detail. The optimal conditions ensuring formation of water-soluble carboxystarch sulfate esters with the maximal sulfur content were determined. The carboxystarch sulfate esters samples synthesized were characterized by elemental analysis, IR and 13C NMR spectroscopy and high-performance exclusion chromatography. = Исследована химическая модификация картофельного карбоксикрахмала в системе Na2S2O7 – ДМСО с целью получения водорастворимых высокозамещенных сульфоэфиров. Проведено изучение зависимости степени замещения по сульфогруппам от условий проведения реакции: температура и время синтеза, степень замещения по COOH-группам в исходном карбоксикрахмале, соотношение карбоксикрахмал : Na2S2O7 : ДМСО. Определены оптимальные условия, при которых могут быть получены водорастворимые сульфоэфиры карбокси- крахмала с максимальным содержанием серы. Синтезированные образцы сульфоэфиров карбоксикрахмала охарактеризованы с использованием методов элементного анализа, ИК- и ЯМР 13С-спектроскопии и высокоэффективной эксклюзионной хроматографии.
URI: http://elib.bsu.by/handle/123456789/4214
ISSN: 0372-5340
Licence: info:eu-repo/semantics/openAccess
Appears in Collections:2010, №3 (октябрь)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pages 18-23 from Вестник БГУ_Октябрь_2010_Серия2_№3.pdf613,54 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.