Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/326405
Title: | Влияние комплексообразования пептидов молочной сыворотки и триптофана с хитозанами на их антирадикальные свойства |
Other Titles: | Effect of complex formation of whey peptides and tryptophan with chitosans on their antiradical properties / E. I. Tarun, V. I. Linnik, V. A. Svintorjizkaya, T. M. Halavach, R. V. Romanovich |
Authors: | Тарун, Е. И. Линник, В. И. Свинторжицкая, В. А. Головач, Т. Н. Романович, Р. В. |
Keywords: | ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | Минск : ИВЦ Минфина |
Citation: | Сахаровские чтения 2023 года: экологические проблемы XXI века = Sakharov readings 2023 : environmental problems of the XXI century : материалы 23-й Международной научной конференции, 18–19 мая 2023 г., г. Минск, Республика Беларусь : в 2 ч. / Междунар. гос. экол. ин-т им. А. Д. Сахарова Бел. гос. ун-та; редкол. : А. Н. Батян [и др.] ; под ред. д-ра б. н., доцента О. И. Родькина, к. т. н., доцента М. Г. Герменчук. – Минск : ИВЦ Минфина, 2023. – Ч. 1. – С. 334-338. |
Abstract: | Проведено сравнительное изучение антиоксидантной активности гидролизата сывороточного белка молока и триптофана, а также их комплексов с сукцинилированным хитозаном и олигохитозаном. Получены зависимости интенсивности флуоресценции флуоресцеина от логарифма концентрации всех образцов, из которых графически определены показатели IC 50 , которые находились в пределах 11,89–89,23 мкг/мл. Комплексы гидролизатов с хитозанами восстанавливали флуоресценцию флуоресцеина до 96-97 % при концентрации образцов 0,14–0,35 мг/мл. Комплексы триптофана с хитозанами восстанавливали флуоресценцию флуоресцеина до 89–91 % при концентрации образцов 0,1 мг/мл |
Abstract (in another language): | The comparative study of the antioxidant activity of whey protein hydrolyzate and tryptophan, as well as their complexes with succinylated chitosan and oligochitosan, was carried out. The dependences of the fluorescence intensity of fluorescein on the logarithm of the concentration of all samples were obtained, from which the IC 50 values were graphically determined, which were in the range of 11,89–89,23 µg/ml. Complexes of hydrolysates with chitosans restored the fluorescence of fluorescein to 96–97 % at sample concentrations of 0,14–0,35 mg/ml. Complexes of tryptophan with chitosans restored the fluorescence of fluorescein to 89–91 % at a sample concentration of 0,1 mg/ml |
Description: | Экологическая химия и биохимия, биофизика и молекулярная биология |
URI: | https://elib.bsu.by/handle/123456789/326405 |
ISBN: | 978-985-880-339-1 978-985-880-340-7 (ч. 1) |
DOI: | 10.46646/SAKH-2023-1-334-338 |
Licence: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Appears in Collections: | 2023. Сахаровские чтения 2023 года: экологические проблемы XXI века |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
334-338.pdf | 410,85 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.