Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/308639
Title: Дрожжевые грибы как перспективные агенты биоконтроля микопатогенов винограда
Other Titles: Yeast fungi as promising agents for biocontrol of mycopathogens in grapes / N. N. Volynchuk, L. F. Kabashnikova
Authors: Волынчук, Н. Н.
Кабашникова, Л. Ф.
Keywords: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология
ЭБ БГУ::ТЕХНИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ НАУКИ. ОТРАСЛИ ЭКОНОМИКИ::Биотехнология
Issue Date: 2023
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Экспериментальная биология и биотехнология = Experimental biology and biotechnology. – 2023. – № 3. – С. 24-33
Abstract: Из эписферы и эндосферы различных органов винограда культурного (Vitis vinifera L.) сорта Альфа были выделены 77 штаммов дрожжевых грибов, из которых 6 штаммов после вторичного скрининга проявляли антагонистическое действие по отношению к послеуборочным микопатогенам винограда Botrytis cinerea БИМ F-71 и Fusarium oxysporum БИМ F-609Г. Средний показатель ингибирования мицелия B. cinerea БИМ F-71 аборигенными дрожжевыми биоагентами составил 75,1 %, средний показатель ингибирования мицелия F. oxysporum БИМ F-609Г – 65,3 %. Анализ минимальной ингибирующей концентрации показал, что концентрация 105 КОЕ/мл достаточна для снижения развития обоих патогенов всеми штаммами дрожжевых грибов. Из исследованных механизмов антагонистического действия дрожжевых грибов присутствовал синтез уреазы, целлюлазы, амилазы и частично протеазы. Выработки летучих органических соединений немицелиальными грибами в отношении B. cinerea БИМ F-71 и F. oxysporum БИМ F-609Г не выявлено.
Abstract (in another language): From the episphere and endosphere of various organs of cultivated grapes (Vitis vinifera L.) variety Alpha, 77 strains of yeast fungi were isolated, of which 6 strains after secondary screening showed antagonistic activity against postharvest mycopathogens of grapes Botrytis cinerea BIM F-71 and Fusarium oxysporum BIM F-609G. The average rate of inhibition of the mycelium of B. cinerea BIM F-71 by native yeast bioagents was 75.1 %, the average rate of inhibition of the mycelium of F. oxysporum BIM F-609G – 65.3 %. Analysis of the minimum inhibitory concentration showed that the concentration of 105 CFU/mL is sufficient to reduce the development of both pathogens by all yeast strains. Of the studied mechanisms of the antagonistic action of yeast fungi, there was a synthesis of urease, cellulase, amylase and partially protease. Production of volatile organic compounds by non-filamentous fungi against B. cinerea BIM F-71 and F. oxysporum BIM F-609G was not revealed.
URI: https://elib.bsu.by/handle/123456789/308639
ISSN: 2957-5060
Licence: info:eu-repo/semantics/openAccess
Appears in Collections:2023, №3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
24-33.pdf1,44 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.