Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/299053
Title: Накопление фенольных соединений в плодах новых интродуцированных сортов жимолости съедобной (Lonicera edulis Turcz. ex Freyn) в условиях Беларуси
Other Titles: Accumulation of phenolic compounds in the fruit of new introduced varieties of (Lonicera edulis Turcz. ex Freyn) in the conditions of Belarus / Zh. A. Rupasova, K. A. Dobryanskaya, D. O. Sulim, V. S. Zadalia, N. B. Pavlovsky, A. G. Pavlovskaya, V. G. Shatravko, P. N. Bely, L. V. Goncharova, T. V. Shpitalnaya
Authors: Рупасова, Ж. А.
Добрянская, К. А.
Сулим, Д. О.
Задаля, В. С.
Павловский, Н. Б.
Павловская, А. Г.
Шатравко, В. Г.
Белый, П. Н.
Гончарова, Л. В.
Шпитальная, Т. В.
Keywords: ЭБ БГУ::ТЕХНИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ НАУКИ. ОТРАСЛИ ЭКОНОМИКИ::Сельское и лесное хозяйство
ЭБ БГУ::МЕЖОТРАСЛЕВЫЕ ПРОБЛЕМЫ::Охрана окружающей среды. Экология человека
Issue Date: 2023
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Журнал Белорусского государственного университета. Экология = Journal of the Belarusian State University. Ecology. – 2023. – № 1. – С. 81-89
Abstract: Приведены результаты сравнительного анализа в южной агроклиматической зоне Беларуси в контрастные по гидротермическому режиму сезоны 2021 и 2022 годов параметров накопления основных групп биофлавоноидов и дубильных веществ в плодах 5 новых интродуцированных сортов жимолости съедобной – Aurora, Honeybee, Indigo Gem, Wojtek, Zojka и районированного сорта Ленинградский великан, выбранного в качестве эталона сравнения. Установлено, что пониженный и весьма неравномерный температурный фон второго сезона в период формирования плодов способствовал их преимущественному обогащению по сравнению с предыдущим, более теплым сезоном, на 8–50 % собственно антоцианами и на 13–43 % дубильными веществами, наиболее значительному в первом случае у сорта Honey bee, во втором – у сортов Ленинградский великан и Indigo gem, на фоне преимущественного обеднения на 14–38 % лейкоантоцианами и в меньшей степени (на 6–14 %) катехинами при отсутствии значимых межсезонных различий в накоплении флавонолов и в большинстве случаев в общем выходе Р-витаминов. У большинства таксонов жимолости, особенно у сорта Honey bee, установлено позитивное влияние неблагоприятного температурного фона на совокупность характеристик фенольного комплекса плодов и негативное у сорта Indigo gem при наиболее выраженной его устойчивости к воздействию данного фактора у сорта Wojtek.
Abstract (in another language): The results of a comparative study in the southern agroclimatic zone of Belarus in the contrasting hydrothermal regime seasons of 2021 and 2022 are presented. parameters of accumulation of the main groups of bioflavonoids and tannins in the fruits of 5 new introduced varieties of edible honeysuckle – Aurora, Honeybee, Indigo Gem, Wojtek, Zojka and the zoned variety Leningradsky giant, chosen as a comparison standard. It was established that the reduced and very uneven temperature background of the second season during the period of fruit formation contributed to their preferential enrichment in comparison with the previous, warmer season by 8–50 % in anthocyanins proper and by 13–43 % in tannins, the most significant in the first case in varieties Honey bee, in the second – in varieties Leningradsky giant and Indigo gem, against the background of a predominant depletion of 14–38 % in leukoanthocyanins and to a lesser extent (by 6–14 %) in catechins in the absence of significant interseasonal differences in the accumulation of flavonols and in most cases in overall output of P-vitamins. In most honeysuckle taxa, especially in the Honey bee variety, a positive effect of an unfavorable temperature background on the totality of the characteristics of the phenolic complex of fruits and a negative one in the Indigo gem variety were found, with the most pronounced resistance to this factor in the Wojtek variety.
URI: https://elib.bsu.by/handle/123456789/299053
ISSN: 2521-683X
DOI: 10.46646/2521-683X/2023-1-81-89
Licence: info:eu-repo/semantics/openAccess
Appears in Collections:2023, №1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
81-89.pdf481,52 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.