Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/289763
Title: | ЭКСТРАКЦИОННАЯ ПРОБОПОДГОТОВКА ПРИ ХРОМАТОГРАФИЧЕСКОМ ОПРЕДЕЛЕНИИ ОСТАТОЧНЫХ КОЛИЧЕСТВ ПЕНИЦИЛЛИНОВ КИСЛОТНОЙ ПРИРОДЫ В МОЛОКЕ |
Other Titles: | EXTRACTION SAMPLE PREPARATION FOR CHROMATOGRAPHIC DETERMINATION OF RESIDUAL QUANTITIES OF ACIDIC PENICILLINS IN MILK |
Authors: | Полоневич, А. Г. Лещев, С. М. Полянских, Е. И. Белышева, Л. Л. |
Keywords: | ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | Belaruskaya Navuka |
Citation: | Proc Nat Acad Sci Belarus, Chem Series 2021;57(3):286-293. |
Abstract: | Изучено распределение шести пенициллинов кислотного типа (пенициллина G, пенициллина V, оксациллина, клоксациллина, нафциллина, диклоксациллина) в экстракционных системах хлороформ–водные растворы сульфата аммония. Полученные значения коэффициентов распределения пенициллинов продемонстрировали эффективность применения сульфата аммония в качестве высаливателя. На основании полученных данных разработан способ пробоподготовки молока для количественного определения остаточного содержания шести пенициллинов кислотного типа. |
Abstract (in another language): | The distribution of six acid-type penicillins (penicillin G, penicillin V, oxacillin, cloxacillin, nafcillin, dicloxacillin) in the extraction systems of chloroform–aqueous solutions of ammonium sulfate was studied. The reported distribution coefficients values of penicillins demonstrated the effectiveness of using ammonium sulfate as a salting-out agent. Based on the data obtained, a procedure for milk sample preparation was developed for the quantification of the residual content of six acid-type penicillins. |
URI: | https://elib.bsu.by/handle/123456789/289763 |
DOI: | 10.29235/1561-8331-2021-57-3-286- |
Scopus: | 85115672855 |
Licence: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Appears in Collections: | Статьи химического факультета |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
664-1075-1-SM.pdf | 573,56 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.