Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/285208
Title: | The research of individual preferences for the consumption of edible salt by the population of Belarus and ways to enrich it with food ingredients important for human health |
Other Titles: | Исследование индивидуальных предпочтений потребления пищевой соли населением Беларуси и способы её обогащения важными для здоровья человека пищевыми ингредиентами / А. И. Данилевич, В. А. Кравченко, А. Н. Батян |
Authors: | Danilevich, A. Kravchenko, V. Batyan, A. |
Keywords: | ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология ЭБ БГУ::ТЕХНИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ НАУКИ. ОТРАСЛИ ЭКОНОМИКИ::Пищевая промышленность |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | Минск : ИВЦ Минфина |
Citation: | Сахаровские чтения 2022 года: экологические проблемы XXI века = Sakharov readings 2022 : environmental problems of the XXI century : материалы 22-й Международной научной конференции, 19–20 мая 2022 г., г. Минск, Республика Беларусь : в 2 ч. / Междунар. гос. экол. ин-т им. А. Д. Сахарова Бел. гос. ун-та; редкол. : А. Н. Батян [и др.] ; под ред. д-ра ф.-м. н., проф. С. А. Маскевича, к. т. н., доцента М. Г. Герменчук. – Минск : ИВЦ Минфина, 2022. – Ч. 1. – С. 296-299. |
Abstract: | A survey of 123 respondents living in the Republic of Belarus was conducted on the characteristics of individual consumption of edible salt. It was found that 60.9% of respondents believe that vitamins should be a functional ingredient; 72% of respondents said they would be willing to buy salt with various additives. A method is proposed for enriching edible salt with ingredients important for human health with the possibility of regulating its mineral status due to extruded biologically active components from plant materials and, as a result, obtaining a wide range of salt with increased nutritional value |
Abstract (in another language): | Проведено анкетирование 123 респондентов, проживающих в РБ, по особенностям индивидуального потребления пищевой соли. Установлено, что 60,9 % опрошенных считают, что функциональным ингредиентом должны выступать витамины; 72 % опрошенных ответили, что готовы покупать соль с различными добавками. Предложен способ обогащения пищевой соли важными для здоровья человека ингредиентами с возможностью регулирования её минерального статуса за счет экструдированных биологически активных компонентов из растительного сырья и, как следствие получение широкого ассортимента соли, отличающейся повышенной пищевой ценностью |
Description: | Биоэкология, радиобиология |
URI: | https://elib.bsu.by/handle/123456789/285208 |
ISBN: | 978-985-880-236-3 (ч. 1); 978-985-880-237-0 (общ.) |
DOI: | 10.46646/SAKH-2022-1-296-299 |
Licence: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Appears in Collections: | 2022. Сахаровские чтения 2022 года: экологические проблемы XXI века |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
296-299.pdf | 791,61 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.