Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/271058
Title: Методика определения ультразвуковой энергии для усиления экстракции инулина с применением ультразвуковых технологий
Other Titles: Method of determining ultrasonic energy for enhancing extraction of inulin using ultrasonic technologies / S.V. Yankevich, G.V. Malinin
Authors: Янкевич, С. В.
Малинин, Г. В.
Keywords: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Физика
Issue Date: 2021
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Взаимодействие излучений с твердым телом : материалы 14-й Междунар. конф., посвящ. 100-летию Белорус. гос. ун-та, Минск, Беларусь, 21-24 сент. 2021 г. / Белорус. гос. ун-т ; редкол.: В. В. Углов (гл. ред.) [и др.]. – Минск : БГУ, 2021. – С. 607-611.
Abstract: В настоящей работе приведены результаты экспериментальных исследований воздействия ультразвуковых колебаний на инулинсодержащее сырье при разных вариациях гидромодуля, температуры и процесса перемешивания. Показан максимальный выход инулина при указанных вариациях. Собрана экспериментальная ультразвуковая установка на базе нового перспективного ультразвукового генератора с подмагничиванием, позволяющая работать с разными излучателями ультразвука. Разработана упрощенная методика определения энергетических параметров ультразвуковых колебаний для получения режима развитой кавитации и усиления ультразвукового эффекта при получении инулина из инулинсодержащего сырья. Определены оптимальные параметры нелинейных эффектов в химико-технологическом процессе получения инулина. Сделаны выводы по недостаткам экспериментальной ультразвуковой установки касательно энергетических характеристик вводимой ультразвуковой энергии. Данное исследование проводилось с целью иллюстрации перспективности использования физических методов воздействия на среду для усиления экстракции инулина по сравнению с химическими способами
Abstract (in another language): The present paper presents the results of experimental studies of the effect of ultrasonic oscillations on inulincontaining raw materials under different variations of the hydraulic module, temperature and mixing process. The maximum yield of inulin is shown under the specified variations. An experimental ultrasonic installation was assembled on the basis of a new promising ultrasonic generator with magnetization, which allows you to work with different ultrasound transducers. A simplified method of determining the energy parameters of ultrasonic oscillations has been developed to obtain a mode of developed cavitation and enhance the ultrasonic effect when producing inulin from inulin-containing raw materials. Optimal parameters of nonlinear effects in chemical-technological process of inulin production are determined. Conclusions were drawn on the disadvantages of the experimental ultrasonic installation regarding the energy characteristics of the introduced ultrasonic energy. This study was conducted to illustrate the promise of using physical media techniques to enhance the extraction of inulin compared to chemical techniques. Other promising directions are also shown using also physical methods to improve inulin production technologies. The use of ultrasonic technologies in the food industry in the future will be very much in demand by manufacturers since ultrasonic exposure improves the intensification of technological processes, increases the shelf life and reduces the cost of manufacturing the finished product
Description: Секция 6. Современное оборудование и технологии = Section 6. Advances in equipment and technologies
URI: https://elib.bsu.by/handle/123456789/271058
ISSN: 2663-9939 (Print)
2706-9060 (Online)
Appears in Collections:2021. Взаимодействие излучений с твердым телом

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
607-611.pdf368,48 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.