Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/268664
Title: Теоретические аспекты функционирования индустрии гостеприимства
Other Titles: The theoretical perspectives of the hospitality industry / V.M. Dedok
Authors: Дедок, В. М.
Keywords: ЭБ БГУ::ТЕХНИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ НАУКИ. ОТРАСЛИ ЭКОНОМИКИ::Внутренняя торговля. Туристско-экскурсионное обслуживание
Issue Date: 2020
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Беларусь в современном мире = Беларусь у сучасным свеце : материалы XIX Междунар. науч. конф., посвящ. 99-летию образования Белорус. гос. ун-та, Минск, 29 окт. 2020 г. / Белорус. гос. ун-т ; редкол.: В. Г. Шадурский (гл. ред.) [и др.]. – Минск : БГУ, 2020. – С. 452-459.
Abstract: Представлен анализ теоретических аспектов функционирования гостиничного сектора как элемента индустрии гостеприимства. Обоснован вывод, что услуги по предоставлению временного размещения и питания лежат в основе понятия «гостеприимство» как вида деятельности; что деятельность по оказанию услуг временного размещения и питания является ключевым критерием по отнесению субъектов хозяйствования к индустрии гостеприимства. Проведен анализ понятий «гостеприимство», «туризм», «индустрия гостеприимства», «индустрия туризма». Выделены подходы к определению понятия «индустрия гостеприимства»: структурный, дискриптивный, абстрактный. Предложено авторское определение понятия «индустрия гостеприимства» (в узком и широком понимании), используя структурно-дискриптивный подход, рассмотрена авторская структурная модель индустрии гостеприимства
Abstract (in another language): A theoretical analysis has been performed, looking at the attributes of the hotel sector as an element of the hospitality industry. It is concluded that the services of temporary accommodation and catering form the basis of the definition of «hospitality» as a type of economic activity, and correspondingly, that offering temporary accommodation and catering services are the main criterion for the classification of a business entities as belonging to the hospitality industry. We revisit the concepts «hospitality», «tourism», «hospitality industry», «tourism industry». Structural, descriptive, and abstract approaches to the definition of the hospitality industry are reviewed. We propose our own definition of the hospitality industry in the narrow and broad senses, grounded in a structural-descriptive approach; and present a review of our own structural model of the hospitality industry
Description: Секция 5. Формирование конкурентоспособного туристского комплекса Республики Беларусь
URI: https://elib.bsu.by/handle/123456789/268664
ISBN: 978-985-566-928-0
Appears in Collections:2020. Беларусь в современном мире = Беларусь у сучасным свеце

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
452-459.pdf676,88 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.