Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/22401
Title: | Пероксидазное окисление фенольных соединений красного, зеленого и белого китайского чая |
Authors: | Ван, Нин Сенчук, В. В. |
Keywords: | ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология |
Issue Date: | Feb-2006 |
Publisher: | БГУ |
Citation: | Вестник Белорусского государственного университета. Сер. 2, Химия. Биология. География. – 2006. - № 1. – С. 23-27. |
Abstract: | Water-soluble phenolic compounds from red, green and white Chinese tea are oxidized by horseradish peroxidase according to the peroxidase, nor to the oxidase mechanism. The active intermediate Compound I is formed in the reaction of peroxidase with hydrogen peroxide. After addition of Chinese tea extracts the Compound I is catalytically transformed. Inhibition of the peroxidase reaction by specific inhibitors and alternative substrates of peroxidases confirms the specific function of peroxidase in the oxidation reaction of Chinese tea water-soluble phenolic compounds. An essential role of the individual pattern of Chinese tea biologically active phenolic compounds in the specific peculiarities of the peroxidase reaction observed is proposed. = Фенольные соединения водных экстрактов красного, зеленого и белого китайского чая окисляются пероксидазой из хрена по пероксидазному (а не оксидазному) пути. В результате образуется активированное промежуточное соединение пероксидазы с пероксидом водорода (Compound I), претерпевающее дальнейшее каталитическое превращение при добавлении экстрактов китайского чая. Специфичность участия пероксидазы в реакции окисления фенольных соединений экстрактов чая подтверждается данными об ингибировании реакции в присутствии специфических ингибиторов или альтернативного субстрата пероксидаз. Предполагается, что обнаруженные особенности пероксидазного окисления фенольных соединений различных сортов китайского чая определяются индивидуальностью состава биологически активных фенольных соединений. |
URI: | http://elib.bsu.by/handle/123456789/22401 |
ISSN: | 0372-5340 |
Licence: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Appears in Collections: | 2006, №1 (февраль) |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.