Logo BSU

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот документ: https://elib.bsu.by/handle/123456789/204452
Title: Исследование влияния флавоноидов на процессы метгемоглобинобразования в эритроцитах и их лизатах
Authors: Потапович, Алла Ивановна
Стригунова, Елена Николаевна
Костюк, Владимир Андреевич
Keywords: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология
Issue Date: 2003
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Вестник Белорусского государственного университета. Сер. 2, Химия. Биология. География. – 2003. – № 1. – С. 36-40.
Abstract: Protective effect of various flavonoids (rutin, quercetin, dihydroquercetin, ECG) on methemoglobin formation in erythrocytes and their lysates caused by NaNO2 was studied. It was found that all flavonoids were effective in the protection of hemoglobin against NaNO2-Induced oxidation (quercetin < ECG < rutin < dihydroquercetin) but they did not possess the methemoglobin reductase activity. It was shown that incubation of red blood cells with quercetin, but not with other flavonoids, resulted in methemoglobin formation.
URI: http://elib.bsu.by/handle/123456789/204452
ISSN: 0372-5340
Licence: info:eu-repo/semantics/openAccess
Appears in Collections:2003, №1 (февраль)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
36-40.pdf3,64 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.