Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/123256
Title: | Использование хитозана в производстве молочных продуктов |
Other Titles: | The usage of chitosan in the manufacture of dairy products / Butkevitch T. V., Varlamov V. P., Evdokimov I. A., Aliyeva L. R., Kurchenko V. P. |
Authors: | Буткевич, Т. В. Варламов, В. П. Евдокимов, И. А. Алиева, Л. Р. Курченко, В. П. |
Keywords: | ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология ЭБ БГУ::ТЕХНИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ НАУКИ. ОТРАСЛИ ЭКОНОМИКИ::Сельское и лесное хозяйство |
Issue Date: | 2014 |
Publisher: | Минск : БГУ |
Citation: | Труды Белорусского государственного университета. Физиологические, биохимические и молекулярные основы функционирования биосистем. - 2014. - Т. 9, ч. 2. - С. 181-190 |
Abstract: | Использование хитозана в молочной промышленности представляется весьма перспективным, так как позволяет перерабатывать молочное белково-углеводное сырье, исключив при этом значительные энергозатраты. Использование хитозансодержащих сорбентов позволяет удалить белки из сыворотки молока, а также получить очищенные β-лактоглобулин и лактоферрин. Включение хитозана в состав кисломолочных напитков и молочных десертов позволит создать функциональные продукты, в которых полисахарид будет выполнять роль технологического, бактерицидного и фунгистатического агента. = The usage of chitosan in the dairy industry is very promising, as it allows to process milk protein and carbohydrate raw materials, while excluding significant energy costs. Using chitosan based sorbents allows to remove proteins from whey, and produce pure β-lactoglobulin and lactoferrin. The inclusion of chitosan in the milk beverages and dairy desserts will give an opportunity to create functional products in that the polysaccharide will serve as technology, bactericidal and fungistatic agent. |
URI: | http://elib.bsu.by/handle/123456789/123256 |
ISSN: | 2220-5896 |
Appears in Collections: | 2014 : Том 9. Часть 2. |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
181-190.pdf | 636,79 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.