Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/24097
Title: Фотоинактивация клеток дрожжей в присутствии диоксида титана
Other Titles: Yeast photoinactivation in the presence of titanium dioxide
Authors: Скорб, Е. В.
Манько, Ю. М.
Белясова, Н. А.
Свиридов, Д. В.
Issue Date: 2011
Publisher: Минск: БГУ
Citation: Свиридовские чтения: Сб. ст. Вып. 7.
Abstract: Представлены результаты исследования чувствительности модельных дрожжей Saccharomyces cerevisiae к фотоинактивирующему действию активных кислородных соединений генерируемых на поверхности диоксида титана. УФ-облучения суспензий дрожжей, содержащих коллоидный диоксид титана, в течение 5-ти минут при интенсивности 510-3 Вт см-2. обеспечивает уменьшение численности популяции на четыре порядка. Фотоинактивация дрожжей имеет гораздо более выраженный характер по сравнению с фотоинактивацией бактерий, что объясняется более высокой скоростью седиментации и адсорбции клеток дрожжей на поверхности фотокатализатора, что, в свою очередь, является функцией размеров клеток. Библиогр. 9 назв., ил. 1, табл. 2.
Description: The results of model yeast Saccharomyces cerevisiae photoinactivation are presented in the paper. The 4-fold increase in the photoinduced pathophysiological activity of titania after 5 min of irradiation proves the efficiency of method. In comparison with direct photoinactivation, the photocatalytic inactivation in the presence of titania has stronger effect on the yeast survival due to higher pathophysiological activity of active oxygen species higher rate of yeast adsorption on the surface of titania.
URI: http://elib.bsu.by/handle/123456789/24097
Appears in Collections:Статьи химического факультета

Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.