Logo BSU

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот документ: https://elib.bsu.by/handle/123456789/91273
Заглавие документа: Экстракционное извлечение n-бутанола и сопутствующих растворителей из среды ацетонобутилового брожения
Авторы: Григорьев, Ю. В.
Ивашкевич, О. А.
Лещев, С. М.
Григорьева, И. М.
Болотник, Е. В.
Тема: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия
Дата публикации: 2013
Библиографическое описание источника: Вестник БГУ. Серия 2, Химия. Биология. География. - 2013. - №1. - С.29-32
Аннотация: Extraction was found to be effective method for isolation of n-butyl alcohol and other accompanying products (ethanol, acetone) from culture broth of acetone-butanol fermentation. Culture broth obtained by fermentation of rye flour by Clostridium acetobutili-cum, was used as a object of research. Chloroform, toluene, tributylphosphate, rape seed oil, n-octyl alcohol and n-decyl alcohol were tested as extractants. Among them, n-decanol having high extraction capacity, low inflammability, volatility, solubility in water and low toxicity to Clostridium acetobutilicum was found to be the most promising extractant, especially for use in industrial scale. Since extraction doesn’t allow isolate n-butyl alcohol and other products completely, extraction approach is perspective for using in continuous fermentation-extraction process with recycling of culture broth.
URI документа: http://elib.bsu.by/handle/123456789/91273
ISSN: 2308-9164
Лицензия: info:eu-repo/semantics/openAccess
Располагается в коллекциях:2013, №1 (февраль)

Полный текст документа:
Файл Описание РазмерФормат 
29-32.pdf367,86 kBAdobe PDFОткрыть
Показать полное описание документа Статистика Google Scholar



Все документы в Электронной библиотеке защищены авторским правом, все права сохранены.