Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/5685
Title: | Мацерация тканей клубней картофеля и корнеплодов моркови мутантами бактерий Erwinia atroseptica |
Authors: | Агабозорги, С. Евтушенков, А. Н. |
Keywords: | ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология |
Issue Date: | Jun-2008 |
Publisher: | БГУ |
Citation: | Вестник Белорусского государственного университета. Сер. 2, Химия. Биология. География. – 2008. - №2. – С. 62-64. |
Abstract: | We have investigated the effect of some gene mutations in type III secretion system on virulence activity of bacteria Erwinia atroseptica. It was established that, hrpN, hrpJ, dspE gene mutations increase bacterial ability in maceration of potato tuber tissue, while carrot root-crop was not affected by the same experience. Meanwhile pectolytic activity of bacteria was not changed by the mentioned mutation remarks either. It seems that, this effect is related to disability of the bacteria for induction of plant immune response reaction. = По результатам изучения эффекта мутаций по генам системы секреции III типа на вирулентность бактерий E. carotovora subsp. atroseptica на клубнях картофеля и корнеплодах моркови установлено, что мутации по генам hrpN, hrpJ, dspE увеличивают способность бактерий мацерировать ткани клубней картофеля, но не корнеплодов моркови. В то же время указанные мутации не влияют на пектолитическую активность бактерий. Возможно, выявленный эффект мутаций связан с утратой мутантными бактериями способности индуцировать защитную реакцию растений. |
URI: | http://elib.bsu.by/handle/123456789/5685 |
ISSN: | 0372-5340 |
Licence: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Appears in Collections: | 2008, №2 (июнь) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
pages 62-64 from Вестник_БГУ_Июнь_2008_Серия2_№2.pdf | 307,96 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.