Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/4716
Title: | Молекулярно-генетические свойства распространенных в Беларуси бактериофагов лактококков |
Authors: | Райский, А. П. Белясова, Н. А. Лагоненко, А. Л. Кульба, А. М. Евтушенков, А. Н. |
Keywords: | ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология |
Issue Date: | Feb-2009 |
Publisher: | БГУ |
Citation: | Вестник Белорусского государственного университета. Сер. 2, Химия. Биология. География. - 2009. - N 1. - С. 70-73. |
Abstract: | Molecular-genetic characteristics of lactococcal phages widespread in dairy plants of The Republic of Belarus are studied. It is shown that presence and locating of restriction sites for some endonucleases on lactophages DNA can be used as criterion for Lactococcus lactis phages differentiation. Among 15 restriction ferments EcoRI and HindIII have been found to use for phages differentiation. With this feature 23 lactococcal phages were spread in 5 isolated groups and shared phages were excluded from collection. Other studied characteristics of lactococcal phages, such as capsid protein spectrum were too variable: several phages with the similar restriction profiles have reviled the differences in quantity and molecular weight of capsid proteins. = Исследованы молекулярно-генетические характеристики лактофагов, широко распространенных на молочных комбинатах Беларуси. Показано, что такой признак фагов бактерий Lactococcus lactis, как наличие и расположение сайтов рестрикции в ДНК, может быть использован в качестве критериального для дифференциации лактофагов на обособленные группы. Среди 15 исследованных эндонуклеаз обнаружено две (EcoRI и HindIII), с помощью которых удается легко дифференцировать лактофаги. С помощью этого признака 23 бактериофага лактококков были дифференцированы на 5 обособленных групп и из коллекции исключены близкородственные изоляты. Другой изученный признак лактофагов – спектр белков капсидов оказался довольно вариабельным: у нескольких фагов со схожими рестрикционными профилями зарегистрированы различия в количестве и молекулярной массе белков. |
URI: | http://elib.bsu.by/handle/123456789/4716 |
ISSN: | 0372-5340 |
Licence: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Appears in Collections: | 2009, №1 (февраль) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
11 РАЙСКИЙ.pdf | 3,41 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.