Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/336986
Title: Development of a biopreparation based on flavonoids from medicinal plants
Other Titles: Разработка биопрепарата на основе флавоноидов лекарственных растений / З. А. Кадирова, Ш. С. Ташмухамедова, М. Х. Яхёева-Урунова, А. Х. Толлибоев Алишер
Authors: Kadirova, Z. A.
Tashmukhamedova, Sh. S.
Yakhyoyeva-Urunova, M. X.
Tolliboyev Alisher, A. X.
Keywords: ЭБ БГУ::ТЕХНИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ НАУКИ. ОТРАСЛИ ЭКОНОМИКИ::Медицина и здравоохранение
Issue Date: 2025
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Сахаровские чтения – 2025: экологические проблемы XXI века = Sakharov readings – 2025: environmental problems of the XXI century : материалы 25-й Междунар. науч. конф., 22–23 мая 2025 г., Респ. Беларусь, Минск. В 2 ч. Ч. 1 / Белорус. гос. ун-т ; Междунар. гос. экол. ин-т им. А. Д. Сахарова Белорус. гос. ун-та ; редкол.: А. Н. Батян (гл. ред.) [и др.]. – Минск : БГУ, 2025. – С. 181-183.
Abstract: Flavonoids are bioactive polyphenols widely distributed in plants, possessing antioxidant, antimicrobial, and anti-inflammatory properties. This study investigates the flavonoid composition of Ammothamnus lehmannii and evaluates its efficacy against Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, and Candida albicans. The flavonoid profile was analyzed using high-performance liquid chromatography (HPLC), UV-Vis spectroscopy, and mass spectrometry (MS). Antimicrobial activity was assessed via the disk diffusion method and minimum inhibitory concentration (MIC) determination. The results revealed that extracts from leaves and roots, rich in quercetin, kaempferol, and genistein, exhibited strong antimicrobial properties. These findings suggest the potential application of A. lehmannii flavonoids in the development of natural antimicrobial agents
Abstract (in another language): Флавоноиды – это биоактивные полифенолы, широко распространённые в растениях, обладающие антиоксидантными, антимикробными и противовоспалительными свойствами. В данном исследовании изучается состав флавоноидов растения Ammothamnus lehmannii и оценивается их эффективность против Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa и Candida albicans. Флавоноидный профиль анализировался с использованием высокоэффективной жидкостной хроматографии (ВЭЖХ), УФ-видимой спектроскопии и масс-спектрометрии (МС). Антимикробная активность оценивалась методом диффузии в агаре с дисками и определением минимальной ингибирующей концентрации (МИК). Результаты показали, что экстракты листьев и корней, богатые кверцетином, кемпферолом и генистеином, обладают выраженными антимикробными свойствами. Полученные данные указывают на потенциал флавоноидов A. lehmannii в разработке натуральных антимикробных препаратов
Description: Секция 2. Медицинская экология, иммунология, эпидемиология
URI: https://elib.bsu.by/handle/123456789/336986
ISBN: 978-985-881-780-0
978-985-881-781-7 (ч. 1)
DOI: 10.46646/SAKH-2025-1-181-183
Licence: info:eu-repo/semantics/openAccess
Appears in Collections:2025. Сахаровские чтения – 2025: экологические проблемы XXI века

Files in This Item:
File SizeFormat 
181-183.pdf836,24 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.