Logo BSU

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот документ: https://elib.bsu.by/handle/123456789/322827
Заглавие документа: Fabrication and characterization of a chitosan/cyclodextrin/TiO2-NPs composite for preservation of avocados
Авторы: Pham, T.L.
Nguyen, M.B.
Bui, V.C.
Nguyen, T.X.
Savitskaya, T.A.
Le-Deygen, I.
Thai, H.
Tran, D.L.
Тема: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия
Дата публикации: 2024
Издатель: Royal Society of Chemistry
Библиографическое описание источника: RSC Adv., 2024, 14, 25802
Аннотация: In this study, a TiO2 material with nanoparticle size of about 10-20 nm, surface area of 109 m2 g−1 was synthesized using the microwave-assisted hydrothermal method. The chitosan/TiO2 film combined with cyclodextrin (chitosan-cyclodextrin/TiO2, CS-CD/TiO2NPs) helps significantly improve the mechanical properties and enhance the antibacterial activity of the polymer film. Furthermore, the content of TiO2 nanoparticles in CS-CD/TiO2NPs also affects the tensile strength, antibacterial activity, ripening rate, ethylene production rate, and water vapor permeability during food preservation of the CS-CD film that has been studied. The CS-CD/TiO2NPs film is effective against Gram-negative bacteria (Escherichia coli) and Gram-positive bacteria (Staphylococcus aereus) reaching over 99.5% after 15 min of contact. The preservation ability of avocados coated with CS-CD/TiO2NPs was evaluated through some physiological parameters of the avocados, such as sensory evaluation, weight loss, and hardness. The results show that the use of CS-CD/TiO2NPs films extends the preservation time of avocados up to 7 days under conditions of 30 °C and 80% relative humidity
URI документа: https://elib.bsu.by/handle/123456789/322827
DOI документа: 10.1039/d4ra04207g
Scopus идентификатор документа: 85201698860
Финансовая поддержка: This work was funded by The Vietnam Ministry of Science and Technology (MOST) under the grant number N\u0110T/BY/22/01.
Лицензия: info:eu-repo/semantics/openAccess
Располагается в коллекциях:Статьи химического факультета

Полный текст документа:
Файл Описание РазмерФормат 
d4ra04207g.pdf2,8 MBAdobe PDFОткрыть
Показать полное описание документа Статистика Google Scholar



Все документы в Электронной библиотеке защищены авторским правом, все права сохранены.