Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/316049
Title: Анализ возможности внедрения систем оборотного водоснабжения на мясоперерабатывающих предприятиях
Other Titles: Analysis of the possibility of implementing recycling water supply systems in meat processing enterprises / A. P. Sekirina, V. M. Misiuchenka
Authors: Секирина, А. П.
Мисюченко, В. М.
Keywords: ЭБ БГУ::ТЕХНИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ НАУКИ. ОТРАСЛИ ЭКОНОМИКИ
ЭБ БГУ::МЕЖОТРАСЛЕВЫЕ ПРОБЛЕМЫ::Охрана окружающей среды. Экология человека
Issue Date: 2024
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Журнал Белорусского государственного университета. Экология = Journal of the Belarusian State University. Ecology. – 2024. – № 1. – С. 82-92
Abstract: В исследовании представлен анализ водного баланса мясоперерабатывающих предприятий Республики Беларусь по отдельным стадиям технологического процесса на основании имеющегося опыта разработки индивидуальных технологических нормативов водопользования. Предприятия отбирались на основании объемов перерабатываемого сырья свыше 50000 т мяса птицы и 20000 т мяса КРС и свиней, находящиеся в разных регионах страны. Определено, что норматив водопотребления на технологически нужды при переработке мяса птицы выше, чем при производстве продукции из мяса сельскохозяйственных животных, при этом безвозвратное водопотребление предприятий первой группы достигает 80 %, а при переработке мяса крупного рогатого скота и свиней до 30 % от общего объема водопотребления. Установлено, что на всех стадиях технологического процесса в соответствии с санитарными нормами, предъявляемыми к предприятиям по переработке мяса различных направлений, используется вода питьевого качества. Пройдя любую из стадий технологического процесса, вода сбрасывается в сети канализации предприятия и далее сточные воды поступают на очистные сооружения предприятия или населенного пункта. На разных стадиях процесса вода имеет различный компонентный состав и концентрации загрязнений. Так, на стадиях убоя и обработки мяса она загрязняется различными химическими веществами, загрязнениями биологического происхождения (кровь, жиры) и патогенными микроорганизмами. Для системы оборотного водоснабжения предложено возвращать воду со стадии охлаждения готовой продукции, не имеющую контакта с продуктом (порядка 45 % от общего водопотребления на охлаждение продукции). Расчет внедрения оборотной системы водоснабжения для предприятия по производству продукции из мяса крупного рогатого скота свидетельствует, что на 16 % уменьшится водопотребление и на 22,3 % снизится объем сточных вод. При этом при переработке мяса птицы эти показатели значительно ниже – 0,7 % экономии воды питьевого качества и уменьшение объемов сточных вод на 1,52 %.
Abstract (in another language): The article presents an analysis of the water balance of meat processing enterprises of the Republic of Belarus at individual stages of the technological process based on the existing experience in developing individual technological standards for water use. Enterprises were selected based on the volume of processed raw materials, over 50,000 tons of poultry meat and 20,000 tons of cattle and pig meat, located in different regions of the Republic of Belarus. It has been determined that the water consumption standard for technological needs in the processing of poultry meat is higher than in the production of products from the meat of farm animals, while the irretrievable water consumption of enterprises of the first group reaches 80 %, and in the processing of cattle and pig meat up to 30 % of the total water consumption. It has been established that at all stages of the technological process, in accordance with the sanitary standards for meat processing enterprises of various types, drinking water is used. Having passed any of the stages of the technological process, the water is discharged into the enterprise’s sewerage network and then the wastewater enters the treatment facilities of the enterprise or populated area. At different stages of the process, water has different component composition and concentrations of contaminants, for example, at the stages of slaughter and meat processing, it is contaminated with various chemicals, contaminants of biological origin (blood and fats) and pathogenic microorganisms. For the recycling water supply system, it is proposed to return water from the stage of cooling the finished product that does not have contact with the product (about 45 % of the total water consumption for cooling the product). Calculation of the implementation of a recycling water supply system for an enterprise producing cattle meat products showed that water consumption will decrease by 16 % and the volume of wastewater will decrease by 22.3 %. At the same time, when processing poultry meat, these figures are significantly lower – 0.7 % savings in drinking water quality and a reduction in wastewater volumes by 1.52 %.
URI: https://elib.bsu.by/handle/123456789/316049
ISSN: 2521-683X
DOI: 10.46646/2521-683X/2024-1-82-92
Licence: info:eu-repo/semantics/openAccess
Appears in Collections:2024, №1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
82-92.pdf1,19 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.