Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/306018
Title: | Экстракция хлорамфеникола органическими растворителями |
Other Titles: | Extraction of chloramphenicol with organic solvents / A. G. Polonevich, S. M. Leschev, A. I. Palianskikh, L. L. Belysheva |
Authors: | Полоневич, А. Г. Лещёв, С. М. Полянских, Е. И. Белышева, Л. Л. |
Keywords: | ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | Минск : БГУ |
Citation: | Журнал Белорусского государственного университета. Химия = Journal of the Belarusian State University. Chemistry. – 2023. – № 2. – С. 35-41 |
Abstract: | Определены константы распределения хлорамфеникола в экстракционных системах водная фаза – органический растворитель. Проанализирована взаимосвязь полученных значений констант с природой фаз экстракционных систем. Предложен способ пробоподготовки объектов пищевой продукции, основанный на высаливательной жидкость-жидкостной экстракции дихлорметаном, для последующего определения микроколичеств хлорамфеникола методом высокоэффективной жидкостной хроматографии в сочетании с тандемной масс-спектрометрией. |
Abstract (in another language): | The distribution constants of chloramphenicol in the aqueous phase – organic solvent extraction systems have been experimentally determined. The relationship between the obtained values of the constants and the nature of the extraction systems phases was analysed. It has been shown that for the extraction of chloramphenicol from food products of animal origin, it is appropriate to use dichloromethane combined with salting out with ammonium sulfate. The sample preparation technique for chloramphenicol trace amounts determination with high-performance liquid chromatography with tandem mass spectrometry based on salting-out liquid-liquid extraction with dichloromethane has been developed. |
URI: | https://elib.bsu.by/handle/123456789/306018 |
ISSN: | 2520-257X |
Licence: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Appears in Collections: | 2023, №2 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.