Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот документ:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/305175
Заглавие документа: | New cold-adapted bacteria for efficient hydrolysis of feather waste at low temperature |
Авторы: | Smirnova, M. Losada, C.B. Akulava, V. Zimmermann, B. Kohler, A. Miamin, U. Oostindjer, M. Shapaval, V. |
Тема: | ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология |
Дата публикации: | 2023 |
Издатель: | Elsevier Ltd |
Библиографическое описание источника: | Bioresour. Technol. Rep. 2023; 23:101530 |
Аннотация: | A novel cold-adapted bacteria Arthrobacter oryzae BIM B-1663 isolated from Antarctic green snow showed keratinase activity and efficient poultry feather degradation. A. oryzae strain degraded more than 80 % of chicken feathers within 7 days of cultivation at 25 °C. The optimal keratinase activity for A. oryzae BIM B-1663 was observed at 50 °C, both for α-keratin (44.86 U/mL) and for β-keratin (94 mU/mL). The obtained results from sulfite and thiol groups tests and Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) showed that A. oryzae strain has a different keratin degradation mechanism than the reference strain Bacillus licheniformis CCM 2145T. FTIR fingerprinting can be used for monitoring of feather hydrolysis as it showed distinct chemical differences in feather meal hydrolysates, retentate and permeate from A. oryzae and B. licheniformis strains |
URI документа: | https://elib.bsu.by/handle/123456789/305175 |
DOI документа: | 10.1016/j.biteb.2023.101530 |
Scopus идентификатор документа: | 85164224967 |
Финансовая поддержка: | This work was supported by the Eurasia program, DIKU ( CPEA-LT-2016/10126 and CPEA-STA-2019/10025 ); and Norwegian Research Council , project No. 301834 and 309558 |
Лицензия: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Располагается в коллекциях: | Статьи биологического факультета |
Полный текст документа:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
1-s2.0-S2589014X23002013-main.pdf | 6,43 MB | Adobe PDF | Открыть |
Все документы в Электронной библиотеке защищены авторским правом, все права сохранены.