Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/302585
Title: | Вирулентные свойства пектобактерий, выделенных из образцов растений на территории Беларуси |
Other Titles: | Virulent properties of pectobacteria isolated from plant samples on the territory of Belarus / Shao Chengyue, A. N. Evtushenkov |
Authors: | Шао Чэнюе Евтушенков, А. Н. |
Keywords: | ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | Минск : БГУ |
Citation: | Экспериментальная биология и биотехнология = Experimental biology and biotechnology. – 2023. – № 2. – С. 44-51 |
Abstract: | Фитопатогенные бактерии Pectobacterium carotovorum, P. parmentieri и P. brasiliense, выделенные из растений на территории Беларуси, различались по способности поражать ткани картофеля, моркови, лука и пекинской капусты при искусственном заражении. Высоковирулентными оказались штаммы видов P. carotovorum и P. brasiliense. Слабой вирулентностью характеризовались бактерии P. parmentieri, что выражалось в низкой эффективности заражения растений лука, моркови, пекинской капусты и в меньших, чем у других исследованных видов бактерий, показателях мацерирующей и пектатлиазной активности. |
Abstract (in another language): | The phytopathogenic bacteria Pectobacterium carotovorum, P. parmentieri and P. brasiliense isolated from plants on the territory of Belarus differed in their ability to infect potato, carrot, onion and Chinese cabbage tissues with artificial infection. Strains of species P. carotovorum and P. brasiliense turned out to be highly virulent. Bacteria P. parmentieri were characterised by low virulence, which was manifested in the low efficiency of infection of onion, carrot, Chinese cabbage plants and reduced macerating and pectate lyase activities. |
URI: | https://elib.bsu.by/handle/123456789/302585 |
ISSN: | 2957-5060 |
Licence: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Appears in Collections: | 2023, №2 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.