Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/298071
Title: Экспериментальное исследование эффективности газохроматографических методов определения содержания летучих компонентов в алкогольной продукции
Other Titles: Experimental study of the efficiency of gas chromatographic methods for determination of volatile compounds in alcohol products / L. N. Sabalenka, S. V. Charapitsa, S. N. Sytova, A. N. Kavalenka, D. V. Yushkevitch, M. F. Zajats, V. V. Egorov, S. M. Leschev, I. V. Melsitava
Authors: Соболенко, Л. Н.
Черепица, С. В.
Сытова, С. Н.
Коваленко, А. Н.
Юшкевич, Д. В.
Заяц, М. Ф.
Егоров, В. В.
Лещёв, С. М.
Мельситова, И. В.
Keywords: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия
Issue Date: 2023
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Журнал Белорусского государственного университета. Химия = Journal of the Belarusian State University. Chemistry. – 2023. – № 1. – С. 68-81
Abstract: Представлены результаты экспериментальных исследований эффективности применения метода внешнего и методов внутреннего стандарта для анализа алкогольных продуктов. Указанные методы базируются на хроматографическом разделении в капиллярной колонке 10 летучих компонентов и последующем их детектировании пламенно-ионизационным детектором. На основе полученных экспериментальных данных для метода внешнего стандарта, традиционного и модифицированного методов внутреннего стандарта рассчитаны их главные метрологические характеристики: пределы обнаружения, пределы количественного определения, линейность, повторяемость, промежуточная прецизионность и правильность результатов. Сравнение методов выполнено на 25 матрицах алкогольных продуктов с объемной долей этанола от 6,5 до 70,0 %.
Abstract (in another language): The results of an experimental study of the efficiency of external and internal standard methods for the analysis of alcohol products based on the chromatographic separation of 10 volatile compounds on a capillary column and their following detection with a flame ionisation detector are presented. Based on the experimental data obtained for the external standard method, traditional and modified internal standard methods their main metrological characteristics: limits of detection, limits of quantification, linearity, repeatability, intermediate precision, and correctness of results were calculated. Methods were compared on 25 matrices of alcohol products with a volume fraction of ethanol in the range of 6.5 to 70.0 %.
URI: https://elib.bsu.by/handle/123456789/298071
ISSN: 2520-257X
DOI: 10.33581/2520-257X-2023-1-68-81
Sponsorship: Работа выполнена при финансовой поддержке Министерства образования Республики Беларусь в рамках государственной программы научных исследований «Конвергенция-2025» (задание 3.4.04 «Разработка новых методов прецизионного определения качественного и количественного состава широкого спектра многокомпонентных матриц для биотехнологии, в том числе фармацевтической и пищевой промышленности»). = The research was supported by the Ministry of Education of the Republic of Belarus within the state programme of scientific research «Convergence-2025» (assignment 3.4.04 «Development of new methods for precision determination of the qualitative and quantitative composition of a wide range of multicomponent matrices for biotechnology, including the pharmaceutical and food industries»).
Licence: info:eu-repo/semantics/openAccess
Appears in Collections:2023, №1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
68-81.pdf1,03 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.