Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/290383
Title: Quality Control of Colostrum and Protein Calf Milk Replacers
Other Titles: Регулирование качественных показателей молозива и белковых композиций заменителей молока
Authors: Kharitonov, Vladimir D.
Asafov, Vladimir A.
Iskakova, Evgeniya L.
Tankova, Nina L.
Halavach, Tatsiana M.
Kurchenko, Vladimir P.
Keywords: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология
Issue Date: 2021
Publisher: Kemerovo State University
Citation: Food Pro Tech Technol 2021;51(1):188-195.
Abstract: Introduction. Improving technologies and providing young farm animals with high-quality feed are the primary tasks for successful reproduction and maintenance of dairy cattle. The research objective was to assess the quality characteristics of colostrum and milk replacers, as well as their technological prospects. Study objects and methods. The research featured colostrum, calf milk replacers (CMR), processing methods, and quality characteristics. The paper introduces an analysis of various sustainable processes of obtaining new CMRs. Results and discussion. The article describes colostrum: recommended intake for young calves, qualitative characteristics, and control methods. It focuses mostly on the microbiological characteristics of colostrum, as well as on its role in developing the immune system of calves and the prospects of enzymatic regulation of its functional properties. Enzymatic regulation is based on deep proteins hydrolysates and a highly active serine protease (alcalase). The authors studied variants of using various enzyme preparations and bacterial starter cultures for obtaining hydrolyzed and fermented colostrum, analyzed the main process indicators of milk replacers with intermediate moisture content, and tested various methods for assessing the fatty acid and protein composition of concentrated milk replacers. Production methods proved to have a significant impact on the indicators in question. Conclusion. Reproduction of the dairy herd genetic potential depends on the diet of the young farm animals, and so does the economy of agricultural production. Enzymatic processing of raw materials proved to be the most promising approach for obtaining products with improved functional properties. Deep colostrum hydrolysates can also be an important part of functional foods for children, athletes, in dietary foods, etc.
Abstract (in another language): Введение. Совершенствование технологий, связанных с обеспечением молодняка сельскохозяйственных животных качественными кормами, направлено на обеспечение воспроизводства и поддержание молочного стада. Цель работы – комплексная оценка качественных характеристик молозива и заменителей молока, а также технологических подходов в этой области. Объекты и методы исследования. Молозиво и заменители цельного молока (ЗЦМ), методы их обработки; анализ процессов получения новых видов ЗЦМ, направленных на ресурсо- и энергосбережение. Результаты и их обсуждение. Приведены потребности телят в молозиве, обсуждены качественные характеристики первичного молока и подходы к их регулированию. Особое внимание уделено микробиологическим показателям первичного молока, значению молозива в формировании иммунитета молодняка. Охарактеризованы возможности ферментативного регулирования функциональных свойств молозива в результате гидролиза белков с применением высокоактивной эндопептидазы (алкалаза). Рассмотрены варианты использования различных ферментных препаратов и бактериальных заквасок для получения гидролизованного и ферментированного молозива. Проведен анализ основных процессовых показателей ЗЦМ с промежуточной влажностью. Обоснована целесообразность применения ряда методик для определения жирнокислотного и белкового состава концентрированных ЗЦМ. Отмечено, что способы получения ЗЦМ оказывают существенное влияние на значения анализируемых показателей. Выводы. Воспроизводство и реализация генетического потенциала молочного стада, а также экономика сельскохозяйственного производства определяются факторами, связанными с питанием молодняка сельскохозяйственных животных. Ферментативная обработка сырья является перспективным подходом для получения продуктов с улучшенными функциональными свойствами. Практическое применение глубоких гидролизатов молозива представляется целесообразным, в том числе в составе специализированных продуктов детского, спортивного и диетического питания
URI: https://elib.bsu.by/handle/123456789/290383
DOI: 10.21603/2074-9414-2021-1-188-195
Scopus: 85104556753
Licence: info:eu-repo/semantics/openAccess
Appears in Collections:Статьи биологического факультета

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
17.pdf461,6 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.