Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот документ:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/289903
Заглавие документа: | Biologically active substances in fruit bodies of wood decomposing fungi |
Авторы: | Kurchenko, V. P. Sushinskaya, N. V. Kiseleva, I. S. Ermoshin, A. A. |
Тема: | ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология |
Дата публикации: | 2022 |
Издатель: | American Institute of Physics Inc. |
Библиографическое описание источника: | AIP Conference Proceedings; 2022. |
Аннотация: | The relative content of biologically active substances in the extracts of wood decaying fungi was studied using GC-MS. The results showed that the real tinder (Fomes fomentarius (L.) Fr.) contains up to 18% fatty acids, 51.6% steroids and 8.35% triterpene compounds. The nest fungus (Hapalopilus nidulans (Fr.) P. Karst.) contains 32.7% of fatty acids, 9.8% of steroid substances and 27.0% of tetracyclic triterpenoids. Chaga (Inonotus obliguus (Ach. ex. Pers.) Pilat) is characterized by the presence of 14% fatty acids, 11.6% of which are unsaturated; 2.4% of ergosterol, and 30% of betulin. A distinctive feature of the extract from the birch sponge (Piptoporus betulinus (Bull.) P. Karst.) is the presence of 67.9% arabitol, and the absence of steroid and triterpene compounds. Bordered tinder fungus (Fomitopsis pinicola (Sw.) P. Karst.), causing brown rot of wood, contains 30.15% ergosterol, which is a provitamin form of vitamin D2. The tinder fungus extract (Trichaptum biforme (Fr.) Ryvarden) contains 67.8% fatty acids, of which 50.0% are unsaturated fatty acids. The extract from the humpback tinder fungus (Trametes gibbosa (Pers.) Fr.) contains 34.9% fatty acids, 9.76% steroids, and 27.06% terpenoid compounds. |
URI документа: | https://elib.bsu.by/handle/123456789/289903 |
DOI документа: | 10.1063/5.0069253 |
Scopus идентификатор документа: | 85125661701 |
Лицензия: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Располагается в коллекциях: | Статьи биологического факультета |
Полный текст документа:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
978-5-6045430-2-3_2020_283.pdf | 320,46 kB | Adobe PDF | Открыть |
Все документы в Электронной библиотеке защищены авторским правом, все права сохранены.