Logo BSU

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот документ: https://elib.bsu.by/handle/123456789/288457
Заглавие документа: Heat capacity and decomposition of rimantadine hydrochloride
Авторы: Bazyleva, A.
Paulechka, E.
Zaitsau, D.H.
Blokhin, A.V.
Kabo, G.J.
Тема: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия
Дата публикации: 2020
Издатель: Elsevier B.V.
Библиографическое описание источника: Thermochim Acta 2020;686.
Аннотация: Heat capacities of the antiviral drug rimantadine hydrochloride in the crystalline state were measured by adiabatic calorimetry and differential scanning calorimetry in the temperature range from (7 to 453) K. A broad low-enthalpy solid-state phase anomaly was detected between (170 and 250) K. Thermodynamic functions for crystalline rimantadine hydrochloride were derived. Decomposition of the studied compound was probed by the Knudsen effusion method and thermogravimetry with the support of quantum chemical calculations. The enthalpy of decomposition of rimantadine hydrochloride into the corresponding amine and hydrogen chloride was estimated from those data. The thermodynamic functions of the corresponding amine in the ideal gaseous state, including enthalpy of formation, were obtained using statistical thermodynamics with the necessary molecular parameters computed using quantum chemical methods. The enthalpy of formation of crystalline rimantadine hydrochloride was estimated.
URI документа: https://elib.bsu.by/handle/123456789/288457
DOI документа: 10.1016/j.tca.2020.178538
Scopus идентификатор документа: 85079873498
Финансовая поддержка: DHZ acknowledges the financial support from DFG, grant ZA 872/3-1, 407078203
Лицензия: info:eu-repo/semantics/openAccess
Располагается в коллекциях:Статьи химического факультета

Полный текст документа:
Файл Описание РазмерФормат 
nihms-1642300.pdf812,88 kBAdobe PDFОткрыть
Показать полное описание документа Статистика Google Scholar



Все документы в Электронной библиотеке защищены авторским правом, все права сохранены.