Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот документ:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/247872
Полная запись метаданных
Поле DC | Значение | Язык |
---|---|---|
dc.contributor.author | Шишонок, М. В. | - |
dc.contributor.author | Торгашов, В. И. | - |
dc.contributor.author | Зубец, О. В. | - |
dc.contributor.author | Герт, Е. В. | - |
dc.contributor.author | Капуцкий, Ф. Н. | - |
dc.date.accessioned | 2020-08-28T08:09:26Z | - |
dc.date.available | 2020-08-28T08:09:26Z | - |
dc.date.issued | 1996 | - |
dc.identifier.citation | Вестник Белорусского государственного университета. Сер. 2, Химия. Биология. География. – 1996. – № 2. – С. 3-9. | ru |
dc.identifier.issn | 0372-5340 | - |
dc.identifier.uri | https://elib.bsu.by/handle/123456789/247872 | - |
dc.description.abstract | The delignification of rye straw with diluted (1,0-2,0%) aqueous HNO 3 solutions has been studied. The dependence of the degree of delignification on the digestion temperature has been shown to have a maximum in the 80-100 0 C range. The search for rational digestion parameters is directed by the competition between the processes of nitration (oxidation) of Iignin and the reactions of carbohydrates with nitric acid. A reaction regime has been found that provides the - 44% yield of unbleached cellulose having the Kappa number of -10 units. The nitric acid rye straw cellulose shows acceptable strength indices and can be used in paper and cardboard compositions. | ru |
dc.language.iso | ru | ru |
dc.publisher | Минск : Універсітэцкае | ru |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en |
dc.subject | ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия | ru |
dc.title | Азотнокислая варка ржаной соломы | ru |
dc.type | article | ru |
dc.rights.license | CC BY 4.0 | ru |
Располагается в коллекциях: | 1996, №2 (июнь) |
Все документы в Электронной библиотеке защищены авторским правом, все права сохранены.