Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/228582
Title: Биоактивные металлокомплексы производных 4,6-ди-трет-бутил-2,3-дигидроксибензальдегида: антиоксидантная и антимикробная активность
Authors: Горбацевич, Г. И.
Логинова, Н. В.
Ксендзова, Г. А.
Осипович, Н. П.
Стахевич, С. И.
Слабко, И. Н.
Keywords: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия
Issue Date: 2018
Publisher: Минск : Изд. центр БГУ
Citation: Свиридовские чтения : сб. ст. Вып. 14. — Минск : Изд. центр БГУ, 2018. — С. 53-63
Abstract: Определены условия синтеза комплексов Mn(II), Fe(II), Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II) и Ag(I) с производными 4,6-ди-трет-бутил-2,3-дигидроксибензальдегида с высоким выходом продукта (70–90 %): инертная атмосфера (аргон), стехиометрическое соотношение лиганд / ацетат металла 2 : 1, метанол или водно-этанольная смесь в качестве растворителя. Установлено, что синтезированные комплексы являются рентгеноаморфными, имеют состав с мольным отношением металл : лиганд = 1 : 2, характеризуются высокой липофильностью (lgP ow = 1,6–3,0) и антиоксидантной активностью, в частности способностью нейтрализовать супероксид анион-радикал (IC 50 = 1,1–16,3 мкмоль/л) и восстанавливать феррицитохром с ( υ = 0,2–0,5 нмоль/мин) in vitro. Установлена высокая и умеренная активность металлокомплексов в отношении грамположительных бактерий (B. subtilis, S. lutea, M. smegmatis, МИК = 0,007–0,071 мкмоль/мл), дрожжевых и плесневых грибов (A. alternata, A. niger, Candida spp., RI = 80–100 %).
Abstract (in another language): The conditions of high yield (70–90 %) synthesis of Mn(II), Fe(II), Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II), and Ag(I) complexes with 4,6-di-tert-butyl-2,3-dihydroxybenzaldehyde have been specified that were an inert atmosphere (argon), 2 : 1 ligand / metal acetate stoichiometric ratio, methanol or water-ethanol mixture as a solvent. The complexes synthesized were found to be amorphous, with a molar ratio of metal : ligand = 1 : 2. They were characterized by a high lipophilicity (lgP ow = 1.6–3.0) and antioxidant activity, in particular, they were able to neutralize superoxide (IC 50 = 1.1–16.3 μmol/l) and to reduce ferricytochrome c ( υ = 0.2–0.5 nmol/min) in vitro. The metal complexes were found to be highly or moderately active against Gram-positive bacteria (B. subtilis, S. lutea, M. smegmatis, MIC = 0.007–0.071 μmol/ml), yeast and moulds (A. alternata, A. niger, Candida spp., RI = 80–100 %).
URI: http://elib.bsu.by/handle/123456789/228582
Appears in Collections:Выпуск 14

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
53-63.pdf161,86 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.