Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/208367
Title: Антиоксидантная активность сока ягодных культур
Other Titles: Antioxidant activity of berry crops juice / E. I.Tarun, I. V. Antonchik
Authors: Тарун, Е. И.
Антончик, И. В.
Keywords: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия
Issue Date: 2018
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Журнал Белорусского государственного университета. Экология = Journal of the Belarusian State University. Ecology. - 2018. - № 2. - С. 129-135
Abstract: Проведено сравнительное изучение антиоксидантной активности 10 видов соков ягодных культур: черной и красной смородины, малины и ежевики, вишни и черешни, черники и голубики, черноплодной рябины и клубники. Получены зависимости интенсивности флуоресценции флуоресцеина от логарифма концентрации соков, из которых графически определены показатели IC50, которые составляли 1,95–13,2∙10-2 %. Все исследованные соки показывают высокую антиоксидантную активность, восстанавливая интенсивность флуоресценции флуоресцеина до 51–78 %.
Abstract (in another language): The paper presents a comparative study of the antioxidant activity of 10 types of the juices of black and red currants, raspberries and bramble, cherry and sweet cherry, bilberry and blueberry, black chokeberry and strawberry. The fluorescence intensity of fluorescein was determined from the logarithm of the concentration of juice. On their Basis IC50 indicators were graphically estimated as 1,95–13,2∙10-2 %. All the juices studied show a high antioxidant activity, restoring the fluorescein fluorescence intensity to 51–78 %.
URI: http://elib.bsu.by/handle/123456789/208367
ISSN: 2521-683X
Licence: info:eu-repo/semantics/openAccess
Appears in Collections:2018, №2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
129-135.pdf370,64 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.