Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/208367
Title: | Антиоксидантная активность сока ягодных культур |
Other Titles: | Antioxidant activity of berry crops juice / E. I.Tarun, I. V. Antonchik |
Authors: | Тарун, Е. И. Антончик, И. В. |
Keywords: | ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия |
Issue Date: | 2018 |
Publisher: | Минск : БГУ |
Citation: | Журнал Белорусского государственного университета. Экология = Journal of the Belarusian State University. Ecology. - 2018. - № 2. - С. 129-135 |
Abstract: | Проведено сравнительное изучение антиоксидантной активности 10 видов соков ягодных культур: черной и красной смородины, малины и ежевики, вишни и черешни, черники и голубики, черноплодной рябины и клубники. Получены зависимости интенсивности флуоресценции флуоресцеина от логарифма концентрации соков, из которых графически определены показатели IC50, которые составляли 1,95–13,2∙10-2 %. Все исследованные соки показывают высокую антиоксидантную активность, восстанавливая интенсивность флуоресценции флуоресцеина до 51–78 %. |
Abstract (in another language): | The paper presents a comparative study of the antioxidant activity of 10 types of the juices of black and red currants, raspberries and bramble, cherry and sweet cherry, bilberry and blueberry, black chokeberry and strawberry. The fluorescence intensity of fluorescein was determined from the logarithm of the concentration of juice. On their Basis IC50 indicators were graphically estimated as 1,95–13,2∙10-2 %. All the juices studied show a high antioxidant activity, restoring the fluorescein fluorescence intensity to 51–78 %. |
URI: | http://elib.bsu.by/handle/123456789/208367 |
ISSN: | 2521-683X |
Licence: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Appears in Collections: | 2018, №2 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
129-135.pdf | 370,64 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.