Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/208317
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Омельченко, К. В. | - |
dc.contributor.author | Полумбрик, М. О. | - |
dc.contributor.author | Литвяк, В. В. | - |
dc.contributor.author | Батян, А. Н. | - |
dc.contributor.author | Кравченко, В. А. | - |
dc.date.accessioned | 2018-11-07T18:41:48Z | - |
dc.date.available | 2018-11-07T18:41:48Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.citation | Журнал Белорусского государственного университета. Экология = Journal of the Belarusian State University. Ecology. - 2017. - № 4. - С. 52-62 | ru |
dc.identifier.issn | 2521-683X | - |
dc.identifier.uri | http://elib.bsu.by/handle/123456789/208317 | - |
dc.description.abstract | Разработан инновационный способ йодирования продуктов питания, заметно повышающий йодный статус и проявляющийся в повышении уровня тиреоидных гормонов, что подтверждается результатами исследования йодурии. Анализ свойств комплекса «гость -хозяин» между β-ЦД и йодом указывают на то, что данная добавка может быть перспективной для обогащения пищевых продуктов йодом в современных экологических условиях. | ru |
dc.language.iso | ru | ru |
dc.publisher | Минск : БГУ | ru |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en |
dc.subject | ЭБ БГУ::ТЕХНИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ НАУКИ. ОТРАСЛИ ЭКОНОМИКИ::Медицина и здравоохранение | ru |
dc.subject | ЭБ БГУ::МЕЖОТРАСЛЕВЫЕ ПРОБЛЕМЫ::Охрана окружающей среды. Экология человека | ru |
dc.title | Инновационный способ йодирования продуктов питания путем введение новых йодсодержащих функциональных добавок | ru |
dc.title.alternative | An innovative way of iodization of food products through the introduction of a new iodine-containing functional additives / C. V. Omelchenko, M. O. Polumbryk, V. V. Litvyak, A. N. Batian, V. А. Kravchenko | ru |
dc.type | article | en |
dc.description.alternative | The complex formed by interaction between α-CD and/or β-CD and iodine has developed. It has found, that complex utilization in the human diet resulted in significant rise of urinary iodine excretion, and therefore, these compounds markedly improve iodine status of the humans. The additive can be promising for food fortification with iodine in modern ecological conditions. | ru |
Appears in Collections: | 2017, №4 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.