Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/208317
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorОмельченко, К. В.-
dc.contributor.authorПолумбрик, М. О.-
dc.contributor.authorЛитвяк, В. В.-
dc.contributor.authorБатян, А. Н.-
dc.contributor.authorКравченко, В. А.-
dc.date.accessioned2018-11-07T18:41:48Z-
dc.date.available2018-11-07T18:41:48Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationЖурнал Белорусского государственного университета. Экология = Journal of the Belarusian State University. Ecology. - 2017. - № 4. - С. 52-62ru
dc.identifier.issn2521-683X-
dc.identifier.urihttp://elib.bsu.by/handle/123456789/208317-
dc.description.abstractРазработан инновационный способ йодирования продуктов питания, заметно повышающий йодный статус и проявляющийся в повышении уровня тиреоидных гормонов, что подтверждается результатами исследования йодурии. Анализ свойств комплекса «гость -хозяин» между β-ЦД и йодом указывают на то, что данная добавка может быть перспективной для обогащения пищевых продуктов йодом в современных экологических условиях.ru
dc.language.isoruru
dc.publisherМинск : БГУru
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen
dc.subjectЭБ БГУ::ТЕХНИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ НАУКИ. ОТРАСЛИ ЭКОНОМИКИ::Медицина и здравоохранениеru
dc.subjectЭБ БГУ::МЕЖОТРАСЛЕВЫЕ ПРОБЛЕМЫ::Охрана окружающей среды. Экология человекаru
dc.titleИнновационный способ йодирования продуктов питания путем введение новых йодсодержащих функциональных добавокru
dc.title.alternativeAn innovative way of iodization of food products through the introduction of a new iodine-containing functional additives / C. V. Omelchenko, M. O. Polumbryk, V. V. Litvyak, A. N. Batian, V. А. Kravchenkoru
dc.typearticleen
dc.description.alternativeThe complex formed by interaction between α-CD and/or β-CD and iodine has developed. It has found, that complex utilization in the human diet resulted in significant rise of urinary iodine excretion, and therefore, these compounds markedly improve iodine status of the humans. The additive can be promising for food fortification with iodine in modern ecological conditions.ru
Appears in Collections:2017, №4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
52-62.pdf8,08 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record Google Scholar



PlumX

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.