Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/36106
Title: Об основных принципах пробоподготовки водочной продукции при определении ее подлинности путем газохроматографического анализа равновесной паровой фазы
Authors: Заяц, М. Ф.
Юрченко, Р. А.
Лещев, С. М.
Винарский, В. А.
Зубкевич, А. Л.
Keywords: ЭБ БГУ::ТЕХНИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ НАУКИ. ОТРАСЛИ ЭКОНОМИКИ::Химическая технология. Химическая промышленность
Issue Date: Feb-2012
Publisher: БГУ
Citation: Вестник БГУ. Серия 2, Химия. Биология. География. - 2012. - №1. - С. 23-28.
Abstract: At 65±1 °C the influence of ethanol concentration in the aqueous phase on the distribution of the characteristic components of alcoholic beverages between the water-ethanol solution and the equilibrium gas phase was investigated. The effect of the ammonium sulfate concentration and thermostating temperature on the change of distribution coefficients of substances between aqueous solutions and the equilibrium vapor phase were studied. The thermostating time required reaching the equilibrium between liquid and vapor phase was determined. A method for quantitative determination of trace components in samples of alcoholic beverages by gas chromatographic analysis of the equilibrium vapor phase was developed. The technique is characterized by lower limits of detection of trace components than standard methods and avoids contamination of the injector liner, column and detector of chromatograph by decay products of thermally unstable components of alcoholic beverages. = При температуре 65±1 °С исследовано влияние концентрации этанола в водной фазе на распределение характеристических компонентов водочной продукции между водно-этанольными растворами и равновесной газовой фазой. Изучено влияние концентрации сульфата аммония и температуры термостатирования на изменение коэффициентов распределения веществ между водными растворами и равновесной паровой фазой. Определено время термостатирования, необходимое для установления равновесия между жидкой и паровой фазой. Разработана методика количественного определения летучих микропримесей в образцах алкогольной продукции методом газохроматографического анализа равновесной паровой фазы, которая характеризуется более низкими пределами определения микрокомпонентов, чем ГОСТ-методика, и позволяет исключить загрязнение испарителя, колонки и детектора хроматографа продуктами распада термонестабильных компонентов алкогольной продукции.
URI: http://elib.bsu.by/handle/123456789/36106
ISSN: 0372-5340
Licence: info:eu-repo/semantics/openAccess
Appears in Collections:2012, №1 (февраль)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
23-28.pdf891,37 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.