Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/106767
Title: Композиционные пероксидные дезинфицирующие средства широкого спектра действия
Other Titles: The composite peroxide broad-spectrum disinfectants
Authors: Шабловский, Владимир Ольгертович
Тучковская, Алла Васильевна
Ивашина, Ольга Владимировна
Рухля, Владимир Анатольевич
Пап, Ольга Георгиевна
Keywords: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия
Issue Date: 2014
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Свиридовские чтения : сб. ст. Вып. 10. — Минск, 2014. — с.134-147
Abstract: Разработаны дезинфицирующие средства широкого спектра действия на основе пероксидных соединений и низкомолекулярных органических кислот в сочетании с поверхностно-активными веществами, высокомолекулярными полимерными биоцидами и ЧАС. Исследованы бактерицидные и токсикологические свойства дезинфицирующих композиций в зависимости от природы и концентрации активно-действующих веществ и вспомогательных компонентов. В ходе лабораторных и производственных испытаний показаны преимущества разработанных препаратов по сравнению с традиционно используемыми антисептиками. Комбинированные надкислотные дезинфицирующие средства характеризуются не только высокой антимикробной активностью, но и низкой токсичностью, длительным действием и минимально негативным влиянием на экологию, сельскохозяйственных животных и человека. Разработанные дезинфицирующие средства широко используются на предприятиях мясной и молочной промышленности. The broad-spectrum disinfectants on the base of peroxides and low-molecular organic acids in combination with surfactants, high-molecular weight polymeric biocides and quaternary ammonium compounds has been developed. The bactericidal and toxicological properties which are dependent on the nature and concentration of proactive substances has been investigated. The advantages of the developed preparations as compared with traditional antiseptics were demonstrated by the laboratory and in-process tests. The multiple-purpose peracid disinfectants are characterized by high antimicrobial activity and also by low toxicity. This new disinfectants are characterized by the prolonged effect and minimal negative action to environmental, animal and peoples. The developed disinfectants are used broadly at the enterprises of the meat and dairy products industry.
URI: http://elib.bsu.by/handle/123456789/106767
ISBN: 978-985-518-993-1
Appears in Collections:2014. Свиридовские чтения. Выпуск 10

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Пероксидные дезинфицирующие средства.pdf354,84 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.