Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/4711
Title: Исследование огнезащитной эффективности составов на основе аммонийных фосфатов двух- и трехвалентных металлов в зависимости от условий получения
Authors: Богданова, В. В.
Кобец, О. И.
Keywords: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия
Issue Date: Feb-2009
Publisher: БГУ
Citation: Вестник Белорусского государственного университета. Сер. 2, Химия. Биология. География. - 2009. - N 1. - С. 34-39.
Abstract: New modified effective economic dispersions on the base of ammonium metallophosphatic fire retardants are developed and their physical chemical and fireproof properties are investigated. Compositions show optimal fireproof properties in a case of formation on a surface of a protected material intumescent coating and isolating melts at 200÷500 оС, promoting an output volatile nitrogen-containing inhibitors of burning in a gas phase. The real opportunity of fireproof structures efficiency should be increased by creation of conditions for realization of several mechanisms of the burning termination. = Целенаправленным модифицированием огнезащитного состава для ЛГМ и древесины метафосил золь-гель методом получены новые эффективные экономичные дисперсии на основе аммонийных металлофосфатов и исследованы их физико-химические и огнезащитные свойства. Композиции проявляют оптимальные огнезащитные свойства при условии образования на поверхности защищаемого материала вспучивающихся структур и низковязких расплавов, не препятствующих выходу летучих азотсодержащих ингибиторов горения в газовую фазу. Показана реальная возможность увеличения эффективности огнезащитных составов путем создания на стадии синтеза условий для реализации нескольких механизмов прекращения горения.
URI: http://elib.bsu.by/handle/123456789/4711
ISSN: 0372-5340
Appears in Collections:2009, №1 (февраль)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
06 БОГДАНОВА.pdf2,99 MBAdobe PDFView/Open


PlumX

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.