Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/231318
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÖzcan, M. M.
dc.contributor.authorTanrıverdi, E. S.
dc.date.accessioned2019-09-30T11:10:46Z-
dc.date.available2019-09-30T11:10:46Z-
dc.date.issued2019
dc.identifier.citationСахаровские чтения 2019 года: экологические проблемы XXI века : материалы 19-й международной научной конференции, 23–24 мая 2019 г., г. Минск, Республика Беларусь : в 3 ч. / МГЭИ им. А. Д. Сахарова БГУ; редкол. : А. Н. Батян [и др.] ; под ред. С. А. Маскевича, С. С. Позняка. – Минск : ИВЦ Минфина, 2019. – Ч. 2. – С. 59-62.
dc.identifier.isbn978-985-7224-33-3 (ч. 2)
dc.identifier.urihttp://elib.bsu.by/handle/123456789/231318-
dc.descriptionАдаптация функциональных систем человека к естественным и экстремальным факторам среды
dc.description.abstractAntioxidant effects of the date powder and extracts on the oxidative stability of sesame oil stored at 70 °C were investigated. For this purpose, the date powder (at the concentration of 2 %, 6 % and 10 %) and extract (at the concentration of 1 %, 3 % and 5 %) were added into sesame oil. Effects of the date powder and extract on the oxidative stability of sesame oil were assessed as connected with colour (Hunter L, a andb), viscosity, free fatty acid (FFA%) and peroxide value. The consequences were compared with 0.02% BHA and control sample. All concentrations of the date powder and extracts also showed greater activity than BHA on sesame oil. But the addition of 10 % date powder was shown the greatest effect. The addition of 10 % date powder has been determined to show best impact on peroxide value of sesame oil.
dc.language.isoen
dc.publisherМинск : ИВЦ Минфина
dc.subjectЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология
dc.titleAntioxidant effect of powder and extracts of the date seed by-products that cause environmental problems on the oxidative stability of sesame oil
dc.title.alternativeАнтиоксидантное влияние порошка и экстракта фиников как причина экологических проблем в окислительной стабильности кунжутного масла / М. М. Озкан, Е. С. Танрыверди
dc.typeconference paper
dc.description.alternativeИсследованы антиоксидантное влияние порошка и экстрактов фиников на окислительную стабильность кунжутного масла, хранящегося при температуре 70 °С. Для этой цели порошок (в концентрации 2 %, 6 % и 10 %) и экстракт фиников (в концентрации 1 %, 3 % и 5 %) добавляли в кунжутное масло. Влияние порошка и экстракта фиников на окислительную стабильность кунжутного масла оценили как связанные с цветом (Hunter L, a andb), вязкостью, величиной свободных жирных кислот (СЖК%) и перекисным числом. Результаты сравнивали с 0,02 % БГА и контрольной пробой. Все концентрации порошка и экстрактов фиников также показали большую активность, чем БГА в кунжутном масле. Добавление 10 % порошка фиников показало наибольший эффект. Установлено, что добавление 10 % порошка фиников наилучшим образом влияет на перекисное число кунжутного масла.
Appears in Collections:2019. Сахаровские чтения 2019 года: экологические проблемы XXI века

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
59-62.pdf394,43 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record Google Scholar



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.