Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/228364
Title: | Оптимизация условий синтеза наноразмерного SnO2 для газовых сенсоров |
Authors: | Ивановская, М. И. Оводок, Е. А. Котиков, Д. А. Азарко, И. И. |
Keywords: | ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия |
Issue Date: | 2013 |
Publisher: | Минск : БГУ |
Citation: | Свиридовские чтения : сб. ст. Вып. 9. — Минск : БГУ, 2013. — С. 74-81 |
Abstract: | Исследовано влияние условий синтеза на структурно-фазовое состояние SnO2 . Синтез диоксида олова осуществляли золь-гель методом, включающим гидролиз солей SnSO4 и SnCl4, пептизацию гидроксидов ультразвуком и введение химических реагентов: HNO3, NH3 • H2O, H2SO4, олеиновая кислота. Прогрев образцов проводили на воздухе и в токе кислорода при 500–800 °С. Для сравнения особенностей структуры SnO2 проводили термическое разложение SnSO4. Образцы SnO2 исследовали методами РФА, ЭМ, ЭПР и ИК-спектроскопии. Показано влияние условий синтеза на фазовый состав, размер частиц SnO2, состояние поверхности, природу и концентрацию дефектов. |
Abstract (in another language): | The influence of synthesis conditions on the structure of SnO2 has been studied. The SnO2 was obtained from SnSO4 and SnCl4 solutions. The synthesis of tin dioxide was carried out by sol-gel method. Tin hydroxides were obtained from SnSO4 and SnCl4 , which then were peptized with various chemical agents: HNO3, NH3 •H2O, H2SO4, oleic acid under ultrasonic treatment. The samples were heated at 500–800 °C in air and in oxygen flow. The SnO2 samples were also prepared by thermal decomposition of SnSO4 for comparison. Structural features of the SnO2 samples were studied by XRD, EM, EPR and IR-spectroscopy. The influence of the chemical nature of the stabilizing additives on the structure of the samples, grain size and on concentration of dot defects was revealed. |
URI: | http://elib.bsu.by/handle/123456789/228364 |
ISBN: | 978-985-518-850-7 |
Appears in Collections: | Выпуск 9 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.