Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/220693
Title: Свободнорадикальная деструкция гидроксилсодержащих аминокислот
Other Titles: Free radical destruction of hydroxyl-containing amino acids / A. A. Sladkova, I. P. Edimecheva, A. A. Sosnovskaya, O. I. Shadyro
Authors: Сладкова, А. А.
Едимечева, И. П.
Сосновская, А. А.
Шадыро, О. И.
Keywords: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Химия
Issue Date: 2019
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Журнал Белорусского государственного университета. Химия = Journal of the Belarusian State University. Chemistry . - 2019. - № 1. - С. 3-13
Abstract: Установлен новый путь свободнорадикальной деструкции серина, треонина и их пептидных производных, индуцированной активными формами кислорода и HOCl, через стадию образования азотцентрированных радикалов и их последующую фрагментацию с отщеплением бокового фрагмента. Показано, что ингибиторами данного процесса являются вещества, обладающие восстановительными свойствами, в то время как кислород не влияет на вероятность его протекания. Полученные данные имеют важное значение для развития новых подходов к поиску эффективных регуляторов свободнорадикальных процессов.
Abstract (in another language): А new way of the free radical ROS- and HOCl-induced destruction of serine, threonine, and their peptide derivatives due to the nitrogen-centered radicals formation and their subsequent decomposition with the side chain elimination has been established. It has been shown that substances with reducing properties are inhibitors of this process, while oxygen does not affect the probability of its occurrence. The data obtained are relevant for the development of novel approaches to the search for effective free radical processes regulators.
URI: http://elib.bsu.by/handle/123456789/220693
ISSN: 2308-9164
Scopus: 10.33581/2520-257X-2019-1-3-13
Appears in Collections:2019, №1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3-13.pdf608,82 kBAdobe PDFView/Open


PlumX

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.