Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.bsu.by/handle/123456789/195155
Title: Исследование адаптогенных свойств рододендрона адамса (rhododendron adamsii rehder.) на экспериментальных мо- делях in vivo
Other Titles: The investigation of the adaptogenic properties of rhododendron adamsii rehder. on experimental models in vivo / A. I. Hubich, K. V. Puchkova, N. A. Zalesskaya, N. V. Kryuchkova
Authors: Губич, О. И.
Пучкова, К. В.
Залесская, Н. А.
Крючкова, Н. В.
Keywords: ЭБ БГУ::ТЕХНИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ НАУКИ. ОТРАСЛИ ЭКОНОМИКИ::Медицина и здравоохранение
Issue Date: 2018
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Журнал Белорусского государственного университета. Биология = Journal of the Belarusian State University. Biology . - 2018. - № 1. - С. 60-68
Abstract: Изучено влияние препарата рододендрона Адамса (Rhododendron adamsii Rehder.) на показатели энергетического и углеводного обмена лабораторных мышей в условиях повышенной физической нагрузки. Проведен анализ возможности коррекции величин биохимических маркеров углеводного обмена у лабораторных крыс с экспериментальным сахарным диабетом и экспериментальной гиперфагией. Установлено, что в условиях физической нагрузки отвар рододендрона проявляет адаптогенные свойства, которые обусловливают более высокие значения содержания креатинфосфата и общего пула макроэргов в скелетной мускулатуре и концентрации глюкозы в крови животных, получавших данный препарат, по сравнению с соответствующим контролем. При этом рододендрон Адамса оказывает минимальное влияние на энергетический и углеводный обмен интактных животных, а его двукратная передозировка не сопровождается появлением судорог, гиперактивности и повышенной агрессивности в отличие от коммерческого энергетика «Hell» (препарат сравнения). Показано, что употребление отвара рододендрона крысами с экспериментальной гиперфагией и экспериментальным сахарным диабетом способствует частичной нормализации ряда маркеров углеводного обмена (активность a-амилазы, концентрация глюкозы, содержание пирувата). В условиях аллоксанового диабета действие отвара оказалось более эффективным, чем противодиабетического сбора «Садифит». Полученные результаты могут быть обусловлены наличием в составе рододендрона Адамса флавоноидов, аскорбиновой кислоты и ненасыщенных жирных кислот, проявляющих антиоксидантный эффект, а также гликозидов, терпенов и дитерпенов, способствующих повышению проницаемости клеточной мембраны для глюкозы.
Abstract (in another language): This work is devoted to the study of the influence of Rhododendron adamsii Rehder. on the energy and carbohydrate metabolism of laboratory mice under conditions of physical activity, as well as to the analysis of the possibility of correction of biochemical markers of carbohydrate metabolism in laboratory rats with experimental diabetes mellitus and experimental hyperphagia. It has been established that in the conditions of physical activity the Rhododendron decoction shows adaptogenic properties, which is manifested by higher values of the content of creatine phosphate and the total pool of macroergs in skeletal muscles, as well as the glucose concentration in the blood of the animals received this preparation, in comparison with the corresponding control, while Rhododendron adamsii has a minimal effect on the energy and carbohydrate metabolism of intact animals, and its double overdose is not accompanied by the appearance of seizures, hyperactivity and increased aggression, in contrast to the commercial energy drink «Hell» (the reference drug). It is shown that the use of Rhododendron decoction by the rats with experimental hyperphagia and experimental diabetes mellitus contributes to the partial normalization of carbohydrate metabolism markers (a-amylase activity, glucose concentration, pyruvate content). The effect of the prepatation tested was more pronounced under alloxan diabetes than the effect of the anti-diabetic «Sadifit» collection. The results obtained may be due to the presence of flavonoids, ascorbic acid and unsaturated fatty acids showing an antioxidant effect, as well as glycosides, terpenes and diterpenes, which promote the permeability of the cell membrane for glucose.
URI: http://elib.bsu.by/handle/123456789/195155
ISSN: 2521-1722
Appears in Collections:2018, №1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
60-68.pdf405,61 kBAdobe PDFView/Open


PlumX

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.