Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.bsu.by/handle/123456789/109812
Title: | Синтез феназиновых соединений бактериями Pseudomonas aurantiaca В-162 |
Authors: | Феклистова, Ирина Николаевна Максимова, Наталья Павловна |
Keywords: | ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология |
Issue Date: | Jun-2005 |
Publisher: | Минск:БГУ |
Citation: | Вестник Белорусского государственного университета. Сер. 2, Химия. Биология. География. – 2005. - № 2. – С.66-69 |
Abstract: | С использованием ПЦР-анализа установлено наличие у бактерий P. aurantiaca В-162 генов phzC, phzD и phzE и идентифицирован путь синтеза феназиновых пигментов, основным из которых является феназин (масса 180 Да; максимумы поглощения 240 и 369 нм). Максимальный уровень продукции феназина наблюдается в присутствии глюкозы, фруктозы и глицерина при культивировании в течение 4 сут. Малонат, сукцинат, триптофан, л-амино- и л-оксибензоат подавляют образование пигмента. = We have established that bacteria P. aurantiaca B-162 poses phzC, phzD and phzE genes and produces orange pigment with antimicrobial activity - phenazine (spectral peak maximal are 240 and 368 nm, molecular weight is 180 Da). Induction of phenazine synthesis was stimulated by fructose, glucose, glycerin and sucrose. Malonate, succinate, tryptophan, n-aminohybenzoic and n-hydroxy-benzoic acid inhibited the phenazine production. |
URI: | http://elib.bsu.by/handle/123456789/109812 |
ISSN: | 0372-5340 |
Licence: | info:eu-repo/semantics/openAccess |
Appears in Collections: | 2005, №2 (июнь) |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.