Logo BSU

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот документ: https://elib.bsu.by/handle/123456789/287978
Заглавие документа: Influence of oligochitosans and highly molecular chitosan on Lactobacillus Bulgaricus cultivation
Авторы: Shramko, M.I.
Lodygin, A.D.
Evdokimov, I.A.
Sushinskaya, N.V.
Kurchenko, V.P.
Тема: ЭБ БГУ::ТЕХНИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ НАУКИ. ОТРАСЛИ ЭКОНОМИКИ::Биотехнология
ЭБ БГУ::ТЕХНИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ НАУКИ. ОТРАСЛИ ЭКОНОМИКИ::Пищевая промышленность
Дата публикации: 2020
Издатель: IOP Publishing Ltd
Библиографическое описание источника: IOP Conference Series: Earth and Environmental Science; 2020
Аннотация: It was established that decrease of oligochitosans with molecular masses 7.0, 25.4, 45.3 kDa concentration in the process of Lactobacillus bulgaricus cultivation leads to fermented dairy product pH reduction and titratable acidity increase. Further increase in titratable acidity and decrease of lactic acid microorganisms amount was determined during the fermented dairy product storage process. Oligochitosans with molecular masses 7.0, 25.4, 45.3 kDa in concentrations interval from 0.0025 to 0.01 per cent did not exhibit prebiotic properties. Active acidity elevation and titratable acidity depression was observed at the chitosan with molecular mass 350 kDa concentration rises. Also increase of highly molecular chitosan concentration leads to elevation of lactic acid microorganisms total amount, which was more than three degree as many as total count of lactic acid bacteria in control sample
URI документа: https://elib.bsu.by/handle/123456789/287978
DOI документа: 10.1088/1755-1315/548/8/082066
Scopus идентификатор документа: 85091195310
Лицензия: info:eu-repo/semantics/openAccess
Располагается в коллекциях:Статьи биологического факультета

Полный текст документа:
Файл Описание РазмерФормат 
Shramko_2020_IOP_Conf._Ser.__Earth_Environ._Sci._548_082066.pdf519,69 kBAdobe PDFОткрыть
Показать полное описание документа Статистика Google Scholar



Все документы в Электронной библиотеке защищены авторским правом, все права сохранены.