Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elib.bsu.by/handle/123456789/208365
Title: Влияние удобрений на накопление углеводов в плодах голубики на рекультивируемом участке торфяной выработки на севере Беларуси
Other Titles: Impact of fertilizings on accumulation of carbohydrates in blueberry fruits on recultivated cutover peatlands in the north of Belarus / Z. A. Rupasova, A. P. Yakovlev, N. B. Krinitskaya, A. A. Yaroshuk, I. V. Savosko, L. V. Goncharova, Z. M. Aleschenkova, E. I. Kolomiets
Authors: Рупасова, Ж. А.
Яковлев, А. П.
Криницкая, Н. Б.
Ярошук, А. А.
Савосько, И. В.
Гончарова, Л. В.
Алещенкова, З. М.
Коломиец, Э. И.
Keywords: ЭБ БГУ::ТЕХНИЧЕСКИЕ И ПРИКЛАДНЫЕ НАУКИ. ОТРАСЛИ ЭКОНОМИКИ::Сельское и лесное хозяйство
ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология
Issue Date: 2018
Publisher: Минск : БГУ
Citation: Журнал Белорусского государственного университета. Экология = Journal of the Belarusian State University. Ecology. - 2018. - № 2. - С. 118-123
Abstract: Приведены результаты сравнительного исследования в опытной культуре на рекультивируемом участке торфяной выработки углеводного состава плодов V. angustifolium и межвидовых гибридов Northcountry и Northblue на фоне внесения полного минерального (N16Р16К16) и ряда микробных удобрений – жидкого препарата МаКлор в концентрациях 10 и 50 %, жидкого и сухого препарата АгроМик, а также жидкого препарата Бактопин при дифференцированном и совместном применении. Установлено, что внесение микробных и минеральных удобрений в основном способствовало обогащению плодов голубики на 4–20 %, по сравнению с контролем, растворимыми сахарами и увеличению их сахарокислотного индекса на 44–142 %, а также. Независимо от генотипа растений голубики, наиболее выраженное позитивное влияние на содержание в плодах растворимых сахаров и их вкусовые свойства оказало внесение жидкого препарата АгроМик и полного минерального удобрения. Под действием испытываемых агроприемов выявлены противоположные по знаку изменения в содержании пектиновых веществ в плодах V. angustifolium и межвидовых гибридов относительно контроля в пределах 4–37 % (отрицательные в первом случае и положительные – во втором), при наибольшей выразительности выявленных эффектов на фоне применения препарата АгроМик, совместного внесения препаратов Бактопин и АгроМик, а также N16Р16К16.
Abstract (in another language): The paper deals with the results of a comparative study of morphometric, bioproduction and biochemical characteristics of Vaccinium angustifolium fruits and the intraspecific hybrids of Northcountry and Northblue (grown in the experimental culture at the recultivated opencast peatland in the north of the Republic) against the background of full mineral (N16Р16К16) and microbial (liquid preparation «MaKlor» in concentrations of 10 and 50 %; liquid and dry forms of «Agromik» preparation; liquid preparation «Bactopin») fertilizers application under differentiated and joint application. Found that the enhancement of the mineral nutrition of examined blueberry taxa did not have a significant effect on the size of the fruits, but contributed to an increase in their yield by 17–26 %, compared with the control. The most significant differences revealed against the background of N16P16K16 with 50 % fertilizer «MaKlor» (V. angustifolium and Northcountry variety), as well as «Agromik» preparation (Northblue variety). The least increase in yield took place against the background of the application of «Bactopin». The use of both microbial and mineral fertilizers contributed to the enrichment of blueberry fruits with dry substances (by 5–21 % compared to the control), with a pronounced depletion of free organic and ascorbic acids by 4–50 % and 7–29 %, respectively, with the most significant manifestation of the response in a narrow-leafed species.
URI: http://elib.bsu.by/handle/123456789/208365
ISSN: 2521-683X
Appears in Collections:2018, №2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
118-123.pdf398,02 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.