Logo BSU

Please use this identifier to cite or link to this item: http://elib.bsu.by/handle/123456789/203362
Title: The effect of marmalade types on bioactive properties, phenolic compounds and mineral contents
Other Titles: Влияние типа мармелада на биоактивные свойства, фенольные соединения и минеральный состав / В. O. Лемешевский, Мехмет Муса Озкан
Authors: Lemiasheuski, V.
Özcan, Mehmet Musa
Keywords: ЭБ БГУ::ЕСТЕСТВЕННЫЕ И ТОЧНЫЕ НАУКИ::Биология
Issue Date: 2018
Publisher: Минск : ИВЦ Минфина
Citation: Сахаровские чтения 2018 года: экологические проблемы XXI века = Sakharov readings 2018 : environmental problems of the XXI century : материалы 18-й международной научной конференции, 17–18 мая 2018 г., г. Минск, Республика Беларусь : в 3 ч. / Междунар. гос. экол. ин-т им. А. Д. Сахарова Бел. гос. ун-та; редкол. : А. Н. Батян [и др.] ; под ред. д-ра ф.-м. н., проф. С. А. Маскевича, д-ра с.-х. н., проф. С. С. Позняка. – Минск : ИВЦ Минфина, 2018. – Ч. 2. – С. 146-147.
Abstract: Antioxidant activities of samples varied between 99,6 % (Mahaleb) and 117,2 % (Cornus). Also, total phenolics of marmalades changed between 103,52 (Mahaleb) and 126,63 mgGAE/100 g (Cornus). While gallic acid contents of extracts range from 0,91 (Mahaleb) to 6,27 mg/100 g (Cornus), (+)-Catechin contents of samples were varied between 3,29 (Mahaleb) and 9,61 mg/100 g (Cornus). The highest syringic acid was found in rosa marmalade sample (3,81 mg/100 g). The highest rutin trihydrate was determined in cornus marmalade (3,37 mg/100 g). K and P contents of marmalades were found between 271,37 mg/Kg (Rosa) and 8004,00 mg/kg (Mahaleb) to 55,12 (Cornus) and 415,12 (Mahaleb) mg/kg, respectively. Fe contents of marmalades changed between 12,97 (Rosa) and 16,92 mg/kg (Cornus). According to results, marmalade samples are rich in Ca, K, Mg, Na and P elements.
Abstract (in another language): Антиоксидантная активность образцов варьировала между 99,6 % (вишня) и 117,2 % (кизил). Кроме того, общие фенолы мармеладов изменились между 103,52 (вишня) и 126,63 мгГЭ / 100 г (кизил) В то время как содержание галловой кислоты в экстрактах варьируется от 0,91 (вишня) до 6,27 мг / 100 г (кизил), (+) − содержание катехинов в образцах изменялось от 3,29 (вишня) до 9,61 мг / 100 г (кизил). Самый высокий уровень сиринговой кислоты был обнаружен в образце розмаринового мармелада (3,81 мг / 100 г). Наивысшее содержание тригидрат рутина определяли в мармеладе кукурузы (3,37 мг / 100 г). Концентрация K и P в мармеладах была установлена между 271,37 мг / кг (шиповник) и 8004,00 мг / кг (вишня) до 55,12 (кизил) и 415,12 (вишня) мг / кг соответственно. Содержание железа в мармеладах изменилось между 12,97 (шиповник) и 16,92 мг / кг (кизил). Согласно результатам, образцы мармелада богаты элементами Ca, K, Mg, Na и P.
Description: Биоэкология, биоиндикация, биоремедиация, биотехнологии
URI: http://elib.bsu.by/handle/123456789/203362
ISBN: 978-985-7205-18-9; 978-985-7205-20-25 (ч. 2)
Appears in Collections:2018. Сахаровские чтения 2018 года: экологические проблемы XXI века

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
146-147.pdf393,99 kBAdobe PDFView/Open


PlumX

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.